Dodaj ziele angielskie ziarno do swoich dań i poczuj wspaniały smak. Poznaj zalety i właściwości jakie posiada ta wspaniała przyprawa. Ziele angielskie pojawiło się w Europie dopiero w XVI wieku, ale od razu zyskało wielką popularność. Oryginalnie zioło pochodzi z terenów Ameryki Południowej i Środkowej, głównie uprawiane jest w Meksyku. Aztekowie przyprawiali zielem angielskim swój czekoladowy napój. Przyprawa ta posiada korzenny aromat, przypominający goździki, z ostrą i owocową nutą. Ziele angielskieposiada w swoim składzie olejki eteryczne, które są odpowiedzialne za charakterystyczny zapach rośliny. Są to nuty gorzkie i ostre, jakie idealnie podkreślają smak potraw i zapewniają działanie rozgrzewające. Ziele angielskie jest bardzo popularne na Bliskim Wschodzie. Często dodaje się je do potraw zamiast soli i pieprzu.
Ziele angielskie ziarno - jak wpływa na organizm?
Właściwości zdrowotne ziela angielskiego pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Roślina posiada zastosowanie w przypadku takich dolegliwości jak:
- kolki
- wzdęcia
- nerwobóle
- reumatyzm.
Oprócz tego, ziele angielskie posiada lekkie właściwości antyseptyczne. Pomaga przy wchłanianiu się selenu, karotenu oraz witamin z grupy B.
Ziele angielskie ziarno zastosowanie
Przyprawa ta dodawana jest do dań mięsnych (i jest to najbardziej popularna forma), zup, warzyw, a nawet do słodkich potraw. Idealnie komponuje się z dziczyzną, nadaje aromatu zupom i sosom. Ziele angielskie ziarno stosuje się jako dodatek do kapusty, bigosu czy ogórków kiszonych. Stanowi niezastąpiony składnik marynat i mięs konserwowych. Ziarno ziela angielskiego można dodać także do kompotów, ciast, likierów, a nawet do naleśników, ze względu na ciepły, korzenny aromat.
Ziele angielskie ziarno sposób użycia
Użycie ziele angielskiego w formie ziaren w niczym nie różni się od stosowania zmielonej wersji. Jedynym krokiem jest dodanie odpowiedniej ilości ziaren do gotującej się albo smażącej się potrawy. W tym przypadku jednak wysoka temperatura nie odgrywa aż tak dużej roli. Ziele angielskie dobrze smakuje pod każdą postacią, bez względu na podgrzanie. Z jego użyciem można zrobić wyśmienite marynaty i konserwy. Zachowa ich świeżość i aromat na długi czas.
Kraj pochodzenia: Meksyk