Ziele angielskie w kuchni
Ziele angielskie ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Przyprawa ta stanowi istotny dodatek do wielu dań o europejskim rodowodzie. Przede wszystkim dodaje się ją do potraw mięsnych – pieczeni (np. ze schabu), pasztetów i galaret. Bardzo często ziele angielskie wchodzi w skład różnego rodzaju marynat, pikli, konserw, sosów, zup (np. barszcz czerwony) oraz farszów. Przyprawę warto również dodać do takich specjałów, jak bigos, leczo, ryba po grecku, czy sałatka warzywna. Mało kto wie, że ziele angielskie wchodzi w skład niektórych odmian mieszanek typu curry, a także używane jest do przygotowania niektórych nalewek alkoholowych i deserów (np. ciast owocowych). Przyprawy często używa się jako zamiennika cynamonu lub goździków.
Do czego warto dodać ziele angielskie?
• Bigos• Barszcz czerwony• Żurek• Królik w sosie• Ryba po grecku• Krupnik• Pilaw• Pierogi mięsem• Pikle angielskie• Kapusta kiszona• Marynowany śledź• Sos barbecue
Właściwości lecznicze ziela angielskiego
Owoce korzennika lekarskiego mają korzystny wpływ na pracę układu trawiennego. Przede wszystkim przyprawa łagodzi objawy zgagi, wspomaga produkcje soków żołądkowych oraz działa wiatropędnie. Ziele angielskie należy jednak spożywać z umiarem, ponieważ może ono doprowadzić do zaburzeń pokarmowych. Oprócz tego przyprawa działa rozkurczowo i odkażająco. Ziarenka korzennika wykorzystuje się też do leczenia przeziębień, wzmacniania odporności, leczenia drobnych infekcji jamy ustnej i zwalczania trądziku. Ziele angielskie pomaga przyswajanie witamin B oraz selenu. Nie zaleca się spożycia przyprawy przez ciężarne kobiety.