Zakochaj się w niepowtarzalnym smaku
Ziele angielskie to wysuszone owoce korzennika lekarskiego. Wbrew sugerującej pochodzenie nazwie ziele angielskie w dużej części sprowadzane jest do Europy z terenów Ameryki Środkowej. Choć na terenie naszego kontynentu po raz pierwszy pojawiło się dopiero w XVI wieku to od razu zyskało wielką popularność, którą cieszy się do dzisiaj.
Aztekowie przyprawiali zielem angielskim swój czekoladowy napój. Przyprawa ta posiada korzenny aromat, przypominający goździki i charakteryzuje się ciepłą, owocową nutą. Posiada ono w swoim składzie olejki eteryczne, które są odpowiedzialne za charakterystyczny zapach rośliny. Są to nuty gorzkie i ostre, które idealnie podkreślają smak potraw i przypisuje im się działanie rozgrzewające. Ziele angielskie jest bardzo popularne na Bliskim Wschodzie, gdzie z powodzeniem zastępuje również pieprz i sól.
Ziele angielskie ziarno - symbol kuchni polskiej?
Ziele angielskie z pewnością poznałeś już w czasach dzieciństwa. Świąteczny bigos, tradycyjny żurek czy barszcz czerwony przygotowany przez mamę lub babcię wzbogacony był bowiem z pewnością o tą przyprawę. Na przestrzeni wieków wpisała się ona w polską kuchnię na tyle, że stanowi jeden z nieodłącznych dodatków w przepisach wielu dań.
Ziele angielskie ziarno stosuje się jako dodatek do ciężkostrawnych potraw na bazie kapusty, a także domowych przetworów takich jak np. ogórki kiszone. Stanowi niezastąpiony składnik marynat i mięs konserwowych. Ziarno ziela angielskiego można dodać także do kompotów, ciast, likierów, a nawet do naleśników, ze względu na ciepły, korzenny aromat.
Sposób użycia
Użycie ziele angielskiego w formie ziaren w niczym nie różni się od stosowania zmielonej wersji. Należy jedynie dodać odpowiednią ilość ziaren do potrawy podczas gotowania, pieczenia lub smażenia. W tym przypadku jednak wysoka temperatura nie odgrywa aż tak dużej roli, bowiem ziele angielskie nie utraci swoich właściwości i walorów smakowych.
Ziele angielskie to doskonały dodatek o wszechstronnym zastosowaniu bez względu na to w jakiej formie będzie używany. Ziarna podobnie jak pieprz można zmielić w młynku bezpośrednio przed dodaniem do potrawy.
Informacje dodatkowe:
- Stosowanie: Ziele angielskie stosuje się przede wszystkim do przyprawiania zup, sosów, marynat czy ogórków kiszonych. Znajdzie także zastosowanie jako dodatek do tradycyjnych wyrobów domowych: pasztetów, galaret czy kiełbas.
- Składniki: 100% ziele angielskie.
- ean: 5902605240667
- Data ważności: Minimalnie 2024-11-30
- Forma: jednorodne
- Zastosowanie: do sosów i marynat, do wędlin i domowych wyrobów, do dań jednogarnkowych, do ryb, do zup
- Kształt: ziarno
- - w tym cukry: 0 g.
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,6 g.
- Białko: 6,1 g
- Błonnik: 22 g
- Sód: 0,19 g
- Tłuszcz: 8,7 g.
- Wartość energetyczna kcal: 263 kcal
- Wartość energetyczna kJ: 1102 kJ
- Węglowodany: 72 g.
- Opis towaru: Ziele angielskie posiada korzenny aromat, przypominający goździki i charakteryzuje się ciepłą, owocową nutą smakową. Stanowi świetny duet z liściem laurowym, dlatego to właśnie z nim jest najczęściej spotykany. Stosowany jest jako dodatek do ciężkostrawnych potraw na bazie kapusty, a także domowych przetworów takich jak np. ogórki kiszone. Stanowi niezastąpiony składnik marynat i mięs konserwowych.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasionasezamu, orzeszkiziemne oraz orzechy.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie poglądowe / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu, a kolory mogą różnić się w zależności od typu i ustawień monitora.