Termin ważności: 29.08.2023
Ziarno pszenicy - co zawiera
Ziarna pszenicy są bogate w białko oraz szereg właściwości odżywczych. Dostarcza organizmowi między innymi estrogeny, ryboflawinę, tiaminę, niacynę oraz karoten. To również źródło związków mineralnych sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu i żelaza oraz witaminy B1, B2, D, E, K i PP. Według ludowej medycyny chińskiej ziarno pszenicy ma niezwykłą zdolność oczyszczania wątroby, a tym samym wzmacniania organizmu. Mimo dobroczynnego wpływu na zdrowie pszenica nie jest odpowiednia dla wszystkich. Osoby chorujące na celiakię nie powinny uwzględniać w swoim menu ziaren pszenicy, gdyż zawierają spore pokłady glutenu.
Ziarno pszenicy - zastosowanie
Ziarna pszenicy znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą stanowić smaczny zamiennik dla kaszy lub ziemniaków, będąc pełnowartościowym dodatkiem do dań głównych, pełnić funkcję bazy sałatek i dań jednogarnkowych. Ziarna zbóż w postaci pszenicy świetnie sprawdzają się jako dodatek do domowego pieczywa oraz do przygotowania tradycyjnych potraw wigilijnych - pszenica do kutii jest niezbędna, aby uzyskać charakterystyczny, świąteczny smak.