ZIARNO KAKAOWCA 250g
SUROWE DUŻA PAKA
-------------------------------------------------------------------------------------------
Surowe ziarno kakaowca to najlepsza możliwa forma ponieważ zostało ono poddane tylko suszeniu, dzięki czemu zachowało ono najwięcej składników odżywczych jak tylko mogło. Może stanowić bazę dla domowej czekolady, posypkę dla lodów i innych deserów jak i chrupiącą przekąskę.
Na wstępie należy zaznaczyć, że dostępne w tej ofercia ziarno kakaowca nie powinno być porównywane z kakao jakie kupujemy w sklepie. Wersje sklepowe to najczęściej zmielone, odtłuczone i poddane obróbce na proszek kakao. Gdy używamy całych ziaren kakaowca, sami mielimy je lub ścieramy bezpośrednio przed użyciem, co pozwala im zachować głębię smaku i aromatu.
Czy wiesz, że…
Carl Linnaeus, XVIII-wieczny szwedzki botanik nazwał kakaowce ‘’ Theobroma cacao ’’ – czyli pokarm bogów. Kakaowiec to drzewo pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej, rosnące na niedużych wysokościach w klimacie tropikalnym. Pierwsze plony pojawiają się po ok 5 latach od zasadzenia.
Gdy zagłębimy się w historię możemy zauważyć, że ziarno kakaowca było bardzo popularne już w 400 r. p.n.e. Cywilizacja Majów używała ziaren kakaowca na wiele sposobów m.in. jako zmieloną mączkę gotowaną z mąką kukurydzianą i owocami papryki.
Skład chemiczny
Cała tajemnica ziaren kakaowca kryje się w ich składzie. Zawarte w kakaowcu mikroelementy wpływają na stan psychiczny człowieka.
- Dzięki cukrom i tłuszczom produkty z ziaren kakaowca są koncentratem energii.
- Magnez pomaga usunąć zmęczenie i ukoi nerwy.
- Teobromina - ma właściwości pobudzające.
- Niacyna - pomaga uwolnić energię zawartą w pokarmach.
- Flawonoidy - przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu krążenia, działają jako przeciwutleniacze, neutralizując przy tym wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się i występowania chorób nowotworowych.
- Minerały występujące w kakaowcu:
- potas - korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi
- wapń - jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów
- miedź - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- fosfor - pomaga w prawidołowym funkcjonowaniu błon komórkowych
- Dodatkowo ziarna kakaowca wspomagają wydzielanie serotoniny - substancji odpowiedzialnej za dobry nastrój i przypływ energii.
Wartości odżywcze w 100g:
- wartość energetyczna: 2621 kJ / 626 kcal
- tłuszcz: 51 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 30 g
- węglowodany: 29,4 g
- w tym cukry: 15 g
- błonnik: 15 g
- białko: 12,4 g
- sól: 0,1 g
Delikatnie kwaśny zapach oraz biały nalot obecny na łusce ziarna kakaowca jest zjawiskiem całkowicie naturalnym, wynikającym z procesu fermentacji ziaren w trakcie produkcji. Nie świadczy to o złej jakości produktu ani o obecności pleśni.
Pochodzenie: Wenezuela
Dystrybutor: Skworcu.com.pl Marek Skworc
Masa netto: 250 gramów
Informacja o alergenach:
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.