Surowe ziarno kakaowca
Kakao głównie kojarzy nam się z czekoladami, jednak najlepiej spożywać je w jak najmniej przetworzonej postaci, ponieważ podczas tego procesu część witamin, minerałów oraz antyoksydantów ulega zniszczeniu.
Dzięki bardzo wysokiej zawartości magnezu ziarna kakaowca zaliczane są do superfoods.
Są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy, cynku, żelaza i potasu.
Surowe ziarna kakaowca mają wytrawny smak, do którego trzeba się przyzwyczaić, ale za to są najzdrowszą i najbogatszą w minerały i witaminy formą kakao.
Ziarna zostały poddane jedynie koniecznym procesom przetwarzania,
czyli fermentacji i suszeniu.
Idealnie sprawdzą się jako dodatek do:
- granoli
- smoothie
- owsianki
- jogurtów
- koktajli
Wegańskie kakao
Składniki:
- 1 czubata łyżka masła orzechowego lub masła migdałowego niesłodzonego,
- 1 czubata łyżka zmielonych ziaren kakaowca (najlepiej w młynku do kawy),
- 5 daktyli bez pestek,
odrobinę mleka migdałowego lub innego roślinnego (tyle, by pokryć wszystkie suche składniki w naczyniu).
W blenderze mieszamy wszystkie składniki do momentu, gdy zgęstnieją i pojawi się piana.
Następnie płyn przelewamy do szklanki i zalewamy gorąca wodą.
Ziarna kakaowca to zdrowa alternatywa dla czekolady i zwykłego kakao.
Wartości energetyczne: 2621kJ/1626kcal
Tłuszcz: 51g, w tym kwasy nasycone: 30g
Węglowodany: 29,4g, w tym cukry: 15g
Błonnik: 15g
Białko: 12,4g
Sól: 0,1g
Składniki: 100% kakao ziarno
Pochodzenie: Wenezuela
Masa netto: 1kg
Na terenie zakładu występują produkty zawierające: gluten, soja, orzechy, a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Dystrybutor PPHU Ecobi Sp z o.o.