Ziarno kukurydzy przeznaczone do prażenia.
Powstały Popcorn będzie doskonałą alternatywą słodkich przekąsek i chipsów. A jeśli to jego przyrządzenia ograniczymy ilość tłuszczu i soli będzie to całkiem zdrowy przysmak :)
Każdy wie, że ziarenka kukurydzy pękają pod wpływem temperatury. To dlatego, że w środku każdego ziarenka znajduje się delikatne bielmo z mikroskopijnymi cząsteczkami wody. Podczas prażenia woda zamienia się w parę wodną, rozsadzając ziarenko i wyrzucając bielmo na zewnątrz – w ten sposób otrzymujemy popcorn. Oczywiście nie z każdej odmiany kukurydzy można zrobić popcorn. Do tego celu służy specjalna odmiana, czyli tzw. kukurydza pękająca.
Składniki:
- Ziarno kukurydzy 100 %
W 100 g produktu:
- energia: 1650 kJ / 391 kcal
- tłuszcz: 4,7 g w tym kwasy nasycone: 0,7 g
- węglowodany: 74 g w tym cukry: 0,6 g
- błonnik: 7,3 g
- białko: 9,4 g
- sól: 0,09 g
Popcorn znany był już wiele lat temu przez Azteków którzy uprawiali kukurydzę. Aztekowie traktowali go jako przysmak ale również jako biżuterię. Do sprzedaży trafił natomiast pod koniec XIX wieku, bo wtedy też wynaleziono maszynę do popcornu. Skonstruował ją cukiernik Charles Cretors z Chicago. Dziesięć lat później, w 1895 r., odbyła się pierwsza projekcja filmowa. Było to możliwe dzięki wynalezieniu kinematografu przez braci Lumiere. A więc historia popcornu jest prawie tak długa jak historia kina.
Do przyrządzenia popcornu potrzebujemy tylko garnka i odrobiny tłuszczu. Na rozgrzany olej należy wsypać ziarna popcornu, przykryć pokrywką (w innym wypadku gotowy popcorn będzie wyskakiwał z naczynia). Popcorn będzie gotowy, gdy ziarna przestaną strzelać.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu. By zachować świeżość, po otwarciu przechowywać w zamkniętym pojemniku
Kraj pochodzenia: Argentyna
Termin przydatności do spożycia: 28/02/2025