ZIARNA KAKAOWE BIO 200 g SUPERFOOD
Ziarna kakaowe to suszone nasiona owocu Criollo kakao. Owoce zawierają około 40 owalnych ziaren, które są bardzo podobne do migdałków. Ziarna kakaowe są od niepamiętnych czasów niezwykle cennym towarem. Już dla Azteków ważyły one więcej niż złoto i używane były jako zamiennik waluty, gdzie złoto używane było wyłącznie dla celów estetycznych.
Ziarna kakaowe są podstawowym surowcem proszku kakaowego, masła kakaowego, czekolady i napojów. Nasze ziarna kakaowca są uprawiane w jakości ekologicznej, a dzięki łagodnej obróbce RAW zostają w nich zatrzymane bogate substancje odżywcze.
100 g ziaren kakaowych zawiera potężną ilość witamin i minerałów. Przy takiej dawce do organizmu możemy dostarczyć około 125% wartości referencyjnych potasu, więcej niż 100% fosforu, żelaza i magnezu, oraz prawie 65% cynku.
Kruszywo ziaren kakao ma pełny, lekko pikantny smak i aromat z nutką goryczy. Idealnie nadaje się do deserów, musli, jogurtów, płatków śniadaniowych, napojów mlecznych, lodów.
Informacje o wartości odżywczej w 100 g:
- Wartość energetyczna 2448 kJ / 584.8 kcal
- Białko 12,4 g
- Tłuszcz 51,6 g - w tym nasycone kwasy tłuszczowe 30,3 g
- Sodu 60 mg
- Węglowodanów, 6,0 g - w tym cukry 1,5 g
- Błonnik 23,4 g
- Wapń 75,3 mg
- Żelazo 3,2 mg
Zawartość: 250 g
Kraj pochodzenia: Peru
Data Ważności: Znajduje się na opakowaniu