Ziarna kakao Tambora chai 100g | Pizca del Mundo
Tambora chai to zdrowa przekąska dla miłośników oryginalnych, intensywnych smaków przypraw korzennych. Po wyjęciu z owoców kakaowca, fermentacji i suszeniu, ziarna są przez nas wyprażane razem z ekologicznymi przyprawami, dzięki czemu uzyskują głęboki smak gorzkiej czekolady, wzbogacony orientalnymi nutami goździków i kardamonu. Nadają się do chrupania w całości lub przygotowywania deserów i potraw.
Ziarna kakaowca znakomitej odmiany Criollo pochodzą ze spółdzielni Fair Trade Cooperativa Argaria Cafeterela "Satipo" w Peru. Kakaowce są tam uprawiane w całkowicie naturalny sposób w cieniu drzew, dzięki czemu ekosystem zbliżony do naturalnego, a ptaki gniazdujące w koronach drzew są naturalnym wrogiem wielu potencjalnych szkodników. Kooperatywa Satipo od lat należy do systemu Fair Trade, dzięki czemu może finansować szkolenia i projekty edukacyjne dla swoich członków. Fair Trade oznacza również uczciwe i stabilne warunki handlowe dla producentów w krajach Południa.
Masa netto: 100g.
Kraje pochodzenia: Peru, Indie, Indonezja, Sri Lanka
Certyfikacja ekologiczna: certyfikat rolnictwa ekologicznego UE
Jest to produkt Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade).
Składniki: ziarna kakao (prażone, niealkalizowane, nieodtłuszczone) [Peru], imbir mielony [Indie], goździki mielone [Indonezja], pieprz czarny mielony [Sri Lanka], kardamon mielony [Indie], cynamon mielony [Indonezja]*
*składniki ekologiczne
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Pizca del Mundo jest pierwszą polską marką różnorodnych produktów Fair Trade. O jej wyjątkowości stanowią: etyczne pochodzenie produktów, najwyższa ich jakość oraz oryginalny design opakowań, które ozdabiane są przez wrocławską artystkę Paulinę Mager.