Ramen wprowadzony do kuchni japońskiej przez Chińczyków ponad 100 lat temu, stał się szybko jednym z podstawowych i najbardziej popularnych składników kuchni codziennej. Nazwa pochodząca od japońskich słów „la” (ciągnąć) i „mian” (makaron), doskonale oddaje tradycyjny sposób wytwarzania – poprzez ręczne naciąganie długich nitek. Japoński wywar na bazie warzyw z różnorodnymi dodatkami mięsnymi, rybnymi czy warzywnymi to dzisiaj klasyka. Ilu kucharzy, tyle ściśle strzeżonych receptur – wiele regionów Japonii ma swe ulubione wersje ramenu, ale właściwie każdy gotujący w domu może przygotować swoją wersję z ulubionymi dodatkami.
Zestaw 4 produktów do przygotowania zupy ramen:
- Pasta miso 75 g
- Sos sojowy jasny 150 ml
- Grzyby Shiitake całe suszone 30 g
- Makaron ramen 300 g
Składniki:
- Pasta miso: pasta miso (soja, ryż, sól), woda, sól, alkohol etylowy, tuńczyk Bonito w proszku, algi Wakame 0,5%, cukier, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy.
- Sos sojowy jasny: woda, soja 34%, sól, mąka pszenna, cukier.
- Grzyby Shiitake całe suszone: Grzyby shiitake (Lentinus edodes (Berk.) Singer).
- Makaron ramen: mąka pszenna 86,5%, woda, sól.
Wartości odżywcze:
Pasta miso:
- wartość energetyczna 499 kJ / 119 kcal,
- tłuszcz 4,0 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g,
- węglowodany 12 g,
- w tym cukry 9,2 g,
- białko 7,3 g,
- sól 13,1 g.
Sos sojowy jasny:
- wartość energetyczna 114 kJ / 27 kcal,
- tłuszcz 0,0 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g,
- węglowodany 3,5 g,
- w tym cukry 1,6 g,
- białko 3,2 g,
- sól 17,0 g.
Grzyby Shiitake całe suszone:
- wartość energetyczna 1050 kJ / 248 kcal,
- tłuszcz 0,5 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g,
- węglowodany 54,0 g,
- w tym cukry 0,0 g,
- białko 3,0 g,
- sól 0,01 g.
Makaron ramen:
- wartość energetyczna 1630 kJ / 385 kcal,
- tłuszcz 4,0 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,0 g,
- węglowodany 71 g,
- w tym cukry 1,0 g,
- białko 15 g,
- sól 0,05 g.
Sposób przygotowania i przechowywania:
- Pasta miso: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Sos sojowy jasny: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych.
- Grzyby Shiitake całe suszone: Przechowwać w suchym miejscu.
- Makaron ramen: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja alergenna:
- Pasta miso: soja, ryby.
- Sos sojowy jasny: soja, pszenica.
- Makaron ramen: pszenica.
Dane producenta/dystrybutora:
DE CARE GROUP SP. Z O.O. I WSPÓLNICY SP. KOMANDYTOWA, PIEŃKÓW 147 A, 05-152 CZOSNÓW