Zestaw zawiera:
☀ Yacuy Nativa 500g
☀ Bombilla Bola Round
☀ Porongo Yacuy w kolorze srebrnym i czerwonym
Yerba Mate Yacuy Tradicional Nativa 500g
Typowa klasyczna brazylijska wersja yerby - erva mate Chimarrao
Jest to bardzo drobno zmielona mate listki stanowią około 75% oraz grube gałązki 25 %. Charakteryzuje się intensywnym, lekko trawiastym smakiem.
Z dużych, bogatych w teobrominę i antyoksydanty liści wytwarza się w specjalnych młynach miałki susz o charakterystycznym, jaskrawo zielonym kolorze. Odpowiednio przygotowana może być zalewana nawet 20 krotnie, utrzymując przy tym równomierny smak.
Za producentem podajemy, iż yerba mate Yacuy zostaje zbierana z upraw dzikich. Zielony napar posiada wyjątkowo łagodny smak oraz dość mocne właściwości pobudzające.
Jego intensywnie zielony kolor zawdzięczany jest pakowaniu do torebek zaraz po zbiorze i szybkim wysuszeniu liści, bez etapu leżakowania.
Ervę można zalewać nawet kilkanaście razy, nie doświadczając zmniejszenia intensywności smaku naparu. Chimarrao jest rodzajem odpowiednim dla początkujących miłośników yerby, ma delikatny, niezbyt gorzki smak, w przeciwieństwie do odmian argentyńskich, bądź paragwajskich.
Sposób parzenia chimarrao:
- Wsyp susz do trzech czwartych objętości naczynia.
- Przesyp susz na jedną stronę.
- Nalej chłodnej wody w wolną przestrzeń do pełna, zostaw na 5 minut.
- Włóż bombillę z płaskim okrągłym sitkiem w przestrzeń gdzie była zimna woda.
- Dolej wody 70-80°C.
- Twoja mate jest gotowa do spożycia po 3 minutach.
- Zalewaj około 15 razy.
2x Bombilla BOLA ROUND
Szeroki filtr, o spłaszczonym, okrągłym kształcie jest tak przystosowany, aby poradzić sobie nawet ze zmieloną na pył mate typu chimarrão.
Oryginalny produkt od Gaucho Cebar: Bombilla typu Redondo o znacznej ilości dziurek, długości 19 cm, zakończona płaskim ustnikiem i nieodkręcanym sitkiem o średnicy 28 mm. Stal nierdzewna zapewnia trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury Ta długość to jej zaleta pasuje do naczynek typu Luka. Tego rodzaju bombille stosowne są do filtrowania mocno pylistych yerb brazylijskich typu chimarrao.
Szerokość filtra jest większa niż stanadardowe 2-2,5cm także należy zwrócić uwagę, by naczynko miało odpowiednią szerokość otworu. Naczyniem stworzonym do takiej bombilli jest cuia czyli tykwa porongo w kształcie kielicha.
Polecane jest mycie wodą z detergentem.
Zalecane jest czyszczenie za pomocą szczoteczki do czyszczenia bombilli.
Wyjątkowe egzotyczne tykwy YACUY Porongo Silver i Red.
Klasyczna tykwa typu cuia, pochodząca z Brazylii, krainy czyli bardzo drobno zmielonej i mocno pylastej erva mate. Naturalnie taka tykwa spełni swoje zadanie jako naczynie dla każdego innego dowolnego rodzaju yerba mate. Jest oryginalna tykwa, od jednej z najlepszych brazylijskich plantacji Yacy. To naczynie o swym wyjątkowym kształcie ułatwia przygotowywanie również mate typu PU1. Do takiej drobno mielonej, puszystej yerba mate jak lub urugwajskich chimarrão sypkich popularnych w Urugwaju i Brazylii wystarczy zachęcić raz ;)
Matero jest robione ręcznie. Posiada grube naturalne ścianki. Posiada dość szeroki metalowy kołnierz z metalu , który pozwala na usypanie charakterystycznego kopczyka. Do naczynka doskonale pasują rurki typu bomba, o długości co najmniej 19 cm. Tykwa nie wymaga wstępnego przygotowania, wystarczy dobrze ją opłukać pod bieżącą wodą. Matero posiada szeroki, starannie wygładzony środek, który pozwala na usypanie charakterystycznego kopczyka
Użytkowanie: Brazylijskie naczynia typu cuia nie wymagają przygotowania wstępnego, ponieważ wszelkie resztki owocu zostały dokładnie wyczyszczone. Wystarczy opłukać wodą i używać. Należy natomiast pamiętać o częstym suszeniu naczynka. Przynajmniej raz dziennie należy usuwać yerbowe fusy, następnie opłukać tykwę pod bieżącą wodą a na koniec odstawić wylotem do góry w suche miejsce.
UWAGA! Jest to produkt z naturalnego, zdrewniałego owocu. W wyniku zalewania ciepłą wodą, ściany tykwy rozprężają się i na powierzchni mogą pojawić się ryski lub pęknięcia. Jeśli tykwa jest nadal szczelne i nie przecieka - pękniecie nie podlega reklamacji.
- Wysokość naczynka: ok. 12-15cm
- Głębokość naczynka: ok. 8-12 cm
- Średnica w przewężeniu: ok. 3-5,5cm.
- Pojemność naczynia: od 200 ml do 350 ml. Najlepiej pasują bombille o dużych płaskich sitkach o długości od 19 do 29 cm
- Kraj pochodzenia: Brazylia