Zestaw - yerba mate, kawa, kakao, czekolada
Pizca del Mundo | Zestaw - yerba mate Parana, kawa Oconal, kakao Pucallpa, czekolada Komoe | ORGANIC - FAIR TRADE
Spraw sobie bądź bliskiej Ci osobie wyjątkowy zestaw, w którym każdy znajdzie coś dla siebie!
Zestaw czterech flagowych produktów Pizca del Mundo.
Wszystkie posiadają:
- certyfikat rolnictwa ekologicznego UE
- FAIR TRADE
Pizca del Mundo jest pierwszą polską marką różnorodnych produktów Fair Trade. O jej wyjątkowości stanowią: etyczne pochodzenie produktów, najwyższa ich jakość oraz oryginalny design opakowań, które ozdabiane są przez wrocławską artystkę Paulinę Mager.
Produkty należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zestaw nie zawiera pudełka.
Pizca del Mundo | Parana - yerba mate liściasta 75g | ORGANIC - FAIR TRADE
Yerba mate Parana to etyczna i ekologiczna propozycja dla tych, którzy cenią sobie mate z najwyższej półki...
Yerba mate Paraná to etyczna i ekologiczna propozycja dla tych, którzy cenią sobie mate z najwyższej półki: zero pyłu. Ten rodzaj yerby charakteryzuje się unikatową na polskim rynku wielkością pokruszonych listków. Specjalnie dobrany, większy format suszu pozwala zaparzać napój przy użyciu standardowych akcesorii do herbaty (np. w zaparzaczach). Wyjątkowy, delikatny smak zachwyci zarówno początkujących jak i zaawansowanych konsumentów yerby. Każdy pokruszony kawałek listka widoczny jest gołym okiem, moc w najlepszym wydaniu. Jest to propozycja polecana zarówno początkującym jak i poszukującym nowych smaków.
Sposób zaparzania: Wsyp do naczynia (najlepiej matero) susz, aby wypełnił 2/3 jego objętości. Włóż bombillę (rurkę z filtrem). Zalej wodą o temp. ok. 80°C. Odczekaj 10 min., nie mieszaj! Początkującym polecamy zaparzać znacznie mniejszą ilość (30g) np. w zaparzaczu, taka ilość dziennie wystarczy, aby osiągnąć opisywane efekty. Pamiętaj, że bardzo ważny jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia!
Masa netto: 75g
Kraj pochodzenia: Brazylia
Pizca del Mundo | Oconal (kawa ziarnista) 250g | ORGANIC - FAIR TRADE
Ekologiczna kawa 100% arabika z kooperatyw Fairtrade w Satipo. Dzięki średniemu paleniu otrzymamy słodkawy, kwaskowy i goryczkowy zarazem smak.
Choć Oconal przebył długą drogę od nasionka do naparu w naszych filiżankach, to liczba osób przykładających rękę do tego procesu była minimalna. Chyba, że liczyć pokolenia rolników, otaczających niemal nabożną przychylnością rosnące na wysokościach 1000 – 1600 m. n.p.m. w zacienionych, naturalnych ekosystemach krzaki arabiki.
Kto choć raz znalazł się w Satipo – pięknym regionie, z którego pochodzi nasze ziarno, wie, że nie sprzyja on pośpiechowi. Skutecznie broni się on przed nachalną inwazją cywilizacji kapitalistycznej trwając w tym, co wychodzi mu najlepiej – w stwarzaniu najlepszych warunków do życia i rozwoju. Najwyższym tego wyrazem jest nazwa tej kawy. Pochodzi ona od Laguna el Oconal – zapierającej dech w piersiach przestrzeni jeziora znajdującego się niedaleko miasteczka Villa Rica.
Przetworzone metodą mokrą (washed), ręcznie selekcjonowane ziarna trafiają bezpośrednio do nas w 45 kilogramowych workach. Z Obornik Śląskich wysyłamy je do zaprzyjaźnionej palarni kawy, gdzie wypalane są na intensywny czekoladowy kolor. (Palenie średnie 227ºC: full city roasting).
Data każdego wypalania podana jest na każdym opakowaniu.
Szczególne polecamy ją do tradycyjnych i alternatywnych metod zaparzania tj. do kawy po turecku (zalewajki), kawiarki, ekspresu ciśnieniowego, aero-pressu czy tygielka.
Na pierwszy plan wysuwają się aromaty pralin i orzechów ziemnych. Smak to połączenie słodyczy miodu i goryczki czekolady ze śladowym posmakiem cynamonu i karmelu.
Do wydobycia wszelkich walorów kawy najkorzystniej jest zachować pewien rytuał:
Pre-infuzja: Delikatnym strumieniem, okrężnym ruchem zalać zmielone ziarna tak, by ledwie je przykryć je gorącą, lecz nie wrzącą wodą. Dać kawie napęcznieć przez ok 30 sekund.Parzenie właściwe: Po upłynięciu 30 sekund zalać napęczniałe ziarna docelową ilością wody.Po około 90 sekundach od drugiego zaparzania odseparować napar od fusów.Teraz można cieszyć się samym naparem. W razie potrzeby urozmaicić jego smak cukrem, mlekiem bądź napojem roślinnym, udekorować bitą śmietaną.
Składniki: Ekologiczna kawa 100%
Masa netto: 250g
Kraj pochodzenia: Peru
Pizca del Mundo | Pucallpa chilli (prażone ziarna kakao z chilli) 100g | ORGANIC - FAIR TRADE
Pucallpa to prażone ziarna kakaowca odmiany Criollo z dodatkiem chilli, świetnie nadają się jako zdrowa przekąska i do deserów.
Pucallpa chilli to wspaniała przekąska dla smakoszy kakao gotowych na prawdziwe wyzwania. Po wyjęciu z owoców kakaowca, fermentacji i suszeniu ziarna są przez nas wyprażane razem z ekologicznym sproszkowanym chilli, dzięki czemu uzyskują głęboki smak gorzkiej czekolady wzbogacony pikanterią ognistej papryczki. Nadają się do chrupania w całości lub przygotowywania deserów czy wytrawnych potraw.
Składniki: prażone ziarna kakao* [Republika Dominikany], chilli*
*składniki ekologiczne
Masa netto: 100g
Kraj pochodzenia: Republika Dominikany
Pizca del Mundo | Komoe (czekolada do picia o smaku malinowym) 250g | ORGANIC - FAIRTRADE
Wystarczy łyczek napoju przygotowanego z Komoe do tego by poczuć w ustach moc czekolady i malin. Owe smaki klarownie łącza się, ale nie chowają jeden za drugim, przywołują wspomnienia czekoladowych babeczek z malinami.
Czekolada do picia (kakao rozpuszczalne) Komoe to pyszna mieszanka ekologicznych składników o naturalnym aromacie malin. Nie zawiera żadnych dodatkowych substancji konserwujących, zagęszczających czy przeciwzbrylających. Idealnie nadaje się do sporządzania rozgrzewającego napoju dla dzieci i dorosłych oraz do różnego rodzaju deserów.
Sposób przygotowania: 2-3 czubate łyżeczki czekolady rozpuść w gorącym mleku i dobrze wymieszaj. Pamiętaj! Naturalne kakao i czekolada nie rozpuszczają się w chłodnym mleku. Aby uzyskać zimny napój, schłodź przygotowany wg powyższego przepisu.
Składniki: organiczny cukier trzcinowy, organiczne kakao lekko odtłuszczone (42%), naturalny aromat malin
Zawartość składników Fairtrade: 99,4%
Masa netto: 250g
Kraj pochodzenia: Peru, Republika Dominikany, Paragwaj