Chcesz zacząć przygodę z Yerba Mate? Mamy dla Ciebie świetny zestaw z próbkami pysznej yerba mate i klimatycznymi akcesoriami na start!
Co zawiera zestaw?:
- Tykwa Caracas Czarna
- Tykwa Misiones
- 2x Bombilla AL221 Niebieska
- Mate Green Winter Spice 25g
- Vakapi Cocoa 25g
- Curupira Springtime 25g
- 2x podkładka
↘️ Matero - tykwa Caracas czarna
Tradycyjna tykwa zwana w Argentynie popularnie mate.
- Solidnie wykończona nierdzewną aluminiową virollą, zdobiona fantazyjnymi żłobionymi wzorami.
- Pojemność ok. 200 - 300 ml.
- Warto zaznaczyć, że naczynie wykonane z owocu ma swoją specyfikę, czyli mogą miejscowo występować naturalne przebarwienia.
- Tykwy mogą również różnić się od siebie nieznacznie kształtem, okuciem oraz sposobem w jaki są zdobione.
- Wszystkie one zostały wykonane ręcznie, dlatego posiadają unikalny charakter.
Naczynie pochodzi z plantacji na północy Argentyny i zostało specjalnie spreparowane w ten sposób by dość długo utrzymywać napar w odpowiedniej temperaturze. Systematyczna konserwacja gwarantuje długotrwałe użytkowanie tykwy.
Przed użyciem konieczne zrobienie currado!
↘️ Tykwa Misiones
Klasyczna tykwa (calabaza) z dekoracyjnym aluminiowym okuciem.
- Ozdabiane przy pomocy ognia.
- Wykonana z owocu o pojemności od 150 ml do 250 ml.
Picie yerba mate z tykwy - calabazy dostarcza dodatkowych wrażeń estetycznych i smakowych. Warto zaznaczyć, że naczynie wykonane z owocu ma swoją specyfikę, czyli mogą miejscowo występować naturalne przebarwienia.
Przed użyciem konieczne zrobienie currado!
Niebieska bombilla AL221
Estetycznie wykonana ze stopu wysokiej jakości stali nierdzewnej z ergonomicznym wygięciem.
Przystępna cena i wysoka jakość. Zadowoli nie jednego doświadczonego entuzjastę naparu mate. Delikatnie ozdobiona w pierścień chłodzący.
- 15,5 cm długości
- Świetnie odnajduję się w towarzystwie małych naczyń np. Palo santo. Przefiltruje susz z każdego regionu Ameryki Południowej.
- Dzięki swojej długości nie ma ryzyka przewrócenia naczynia z gotowym naparem, pod wpływem ciężaru i długości bombilli.
- Jakość nierdzewnej stali, z jakiej została wykonana gwarantuje długi okres użytkowania.
Ten rodzaj bombilli ma dodatkową partię dziurek na łączeniu sitka i rurki i dzięki temu napar yerba mate jest zasysany w odpowiedniej ilości.
Yerba Mate Vakapi Cocoa 25g
Zaskakującą mocna o niespotykanym smaku!
Składniki:
- yerba mate (Ilex paraguariensis) 95% - kraj poch. Paragwaj,
- kakao ziarno nieprażone 3%,
- lawenda kwiat,
- imbir mielony,
- naturalny aromat.
Curupira Springtime 25g
25g delikatnej Brazylijskiej yerba mate o smaku truskawkowym!
Składniki:
- yerba mate (Ilex paraguariensis)91,5 % - kraj poch. Brazylia,
- catuaba,
- pokrzywa liść,
- moringa liść cięty,
- truskawka owoc 0,5%,
- płatki róży,
- skrzyp ziele,
- werbena cytrynowa,
- mięta liść,
- naturalne aromaty.
Mate Green Winter Spice 25g
25g zimowej edycji yerba mate! Skład mówi sam za siebie!
Składniki:
- yerba mate (Ilex paraguariensis) 76% -kraj pochodzenia: Brazylia
- jabłko suszone,
- imbir,
- goździki,
- anyż,
- skórka pomarańczy,
- herbata sencha,
- cynamon,
- Naturalny aromat,
♨️ Sposób parzenia w skrócie: ♨️
1. Wsyp do naczynka od 15 do 30 g yerba mate. Jeśli obawiasz się zbyt intensywnego działania, możesz zmniejszyć porcję.ㅤㅤㅤㅤㅤ
2. Zakryj dłonią górny otwór, obróć naczynko do góry dnem i kilkukrotnie wstrząśnij. Po odwróceniu, na dnie naczynka znajdą się bardziej pocięte listki i drobinki, które zatrzymają się na sitku bombilli.
3. Obracając ponownie naczynko do pionu, ułóż susz po po jednej stronie naczynia ok. 45°. Następnie umieść bombillę w miejscu, gdzie jest go najmniej. Od tego momentu staraj się nie kręcić i mieszać bombillą.
4. Zalej susz gorącą wodą (o temperaturze nie większej niż 80 °C) i… ciesz się aromatem i smakiem yerba mate! Możesz dolewać wody aż do momentu, gdy napar utraci charakterystyczny smak.
5. Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy
❄️ Spróbuj Yerba Mate na zimno: ❄️
- Zalej susz lodowatą wodą. Pamiętaj nie zimną tylko LODOWATĄ
- Jeśli możesz dodaj kostki lodu
- Poczekaj kilka minut, aż yerba mate uwolni swoją MOC
- Ciesz się chłodzącą mocą TERERE!
Jak wykonać currado z wykorzystaniem fusów od yerba mate?
- Przełożyć fusy do tykwy tak, by zajmowały one 3/4 jej objętości.
- Zalać naczynie wodą o temperaturze 75 st. C,
- Zostawić na minimum 12 godzin lub na całą noc.
- Wypłukać fusy zimną wodą.
- Wyskrobać resztki suszu z wnętrza naczynia.
Zgodnie z indywidualnymi oczekiwaniami, nasączanie z użyciem świeżego suszu można powtarzać nawet 3 razy - wówczas fusy należy zostawić w naczyniu na noc i opróżniać tykwę dopiero przed jej ponownym wypełnieniem świeżym suszem.