Zestaw Cruz de Palo Santo 500g
W skład zestawu wchodzą:
- Matero Palo Santo Atacama ~130 ml
- Yerba Mate Cruz de Malta Elaborada 500g
- Bombilla INOX Amazonka - 14,5 cm
- Podkładka korkowa
Na zdrowie!
Matero Palo Santo Atacama ~130ml
Matero wykonane z przyjemnie pachnącego drewna o kolorze brązowo-zielonym. Naczynko jest w całości okute w metal. Pojemność ok. 130 ml.
Picie yerba mate z naczyń Palo Santo jest uważane przez wiele osób za szczególne. Dzięki olejkom żywicznym, które przedostają się do przygotowanego w matero naparu, picie yerba mate zyskuje dodatkowy wymiar.
UWAGA - Naczynia toczone i okuwane są ręcznie, sztuki mogą nieznacznie różnić się kształtem.
Yerba Mate Cruz de Malta elaborada 500g
Wysokogatunkowa yerba o wyrazistym, tradycyjnym smaku, polecana prawdziwym koneserom naparów z ostrokrzewu paragwajskiego. Susz Cruz de Malta Elaborada to grubo krojone liście oraz w niewielkim stopniu zmielone gałązki i średnia ilość pyłu. Jest klasyczną odmianą yerby, docenianą za ponadczasowy, delikatny, aczkolwiek zdecydowany, głęboki aromat oraz klasyczny, ziemisty posmak i tradycyjne dla naparu właściwości.
W odróżnieniu od innych odmian, Cruz de Malta posiada większą ilość magnezu oraz potasu, co dodatkowo wpływa na lepszą zdolność koncentracji. Odmiana zawiera niezbyt dużą ilość pyłu. Działa bardzo pobudzająco, idealna o poranku, ma wyraźny smak, ustępujący jednak przy drugim oraz trzecim zalaniu. "Biała" Cruz de Malta jest tradycyjną yerbą, która łączy swój ponadczasowy smak, typową dla argentyńskich mate nutę drzewną, a stopień pobudzenia jest, porównując chociażby z jej "czerwoną" wersją, umiarkowany.
Koneserzy yerby, którzy posiadają swoje preferencje smakowe, ale i początkujący docenią walory Cruz de Malta. Gdy spróbujesz klasycznego smaku Cruz de Malta, będziesz wiedział jak powinna smakować klasyczna yerba i często będziesz do niego powracał.
Składniki: yerba mate (Ilex paraguariensis) 100%
Kraj pochodzenia: Argentyna
Sposób parzenia w skrócie:
- umieścić bombillę w naczyniu,
- nasypać suszu uzupełniając je od 1/3 do 2/3 pojemności,
- zalać wodą o temp. 75-85 stopni C.
- Nie należy mieszać bombillą.
- Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy
Najlepiej spożyć przed:/ nr partii produkcyjnej znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Bombilla do Yerba Mate Amazonca Inox - 14cm
Bombilla, która zamiast tradycyjnego sitka posiada nakrętkę ze szczelinami filtrującymi.
Lekko zgięty ustnik i mały ozdobny pierścień chłodzący przed sitkiem zapewniają wysoki komfort użytkowania.
Odkręcana końcówka jest solidnie przykręcana i ma dobry gwint a to bardzo ułatwia czyszczenie.
Do tego typu bombill polecamy specjalne szczoteczki pozwalające usunąć resztki osadu z rurki.
Polecamy Amazonkę do niewysokich naczyń wykonanych z tykwy oraz z drewna takiego jak madera, cytryna, lapacho czy palo santo.
Z łatwością radzi sobie z drobno zmielonymi i pylistymi tradycyjnymi elaboradami z Argentyny i Paragwaju.
Rewelacyjny stosunek jakości do ceny - polecamy!
Podkładka korkowa
Podkładka korkowa pod tykwy i inne naczynia.
Estetycznie wykonana z argentyńskim motywem graficznym.
Zabezpieczy Twój obrus przed poplamieniem.