Duży zestaw Yerba Mate Campesino 1kg z akcesoriami:
- Campesino Mezcla Maestra 500g
- Kurupi Katuava 500g
- 2x Tykwa Caracas
- 2x Bombilla Amazonca 14 cm
- 2x podkładka korkowa
Yerba Mate Campesino Mezcla Maestra 500g
Paragwajska moc Burrito
Campesino zna już większość wielbicieli yerba mate. To jedna z najmocniej pobudzających mate, która niezawodnie dodaje sił nawet po najcięższej nocy.
Tym, którzy poszukują odmiany i którzy lubią ziołowe dodatki, polecamy mieszankę Campesino Mezcla Maestra, w której skład oprócz suszu z ostrokrzewu paragwajskiego wchodzi także mięta, boldo, burrito, moringa olejodajna. Całość jest aromatyzowana olejkiem miętowym.
Mięta pieprzowa (Mentha piperita) - podstawowy susz w każdej ziołowej domowej szufladzie. Znana i stosowana od setek lat w medycynie klasztornej, a obecnie powszechnie. Jej smak to nuta odświeżenia, a w naszej kompozycji łączy się swym zdrojowym bukietem wraz z burrito, które ma podobne własciwości, wnosząc do naparu bogactwo ziołowego aromatu.
Boldo, jako drzewko pochodzące z rejonów Peru i Chile jest już mniej rozpoznawalne. Jednak warto je poznać ze względu na jego właściwości prozdrowotne. Cenione jest przede wszystkim w Ameryce Łacińskiej i jest często stosowane jako przyprawa.
Moringa zwana drzewem życia od tysięcy lat jest uznawana za najważniejsze zioło półwyspu Indyjskiego.
Trudno przecenić te dodatki ziołowe i ich właściwości. Smacznego!
Składniki: yerba mate (Ilex Paraguariensis) 85,3%, mięta, burrito, boldo, moringa olejodajna, aromat miętowy.
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Yerba Mate Kurupi Katuava 500g
Niezwykły smak i działanie, wprost z Paragwaju! Paragwajska yerba mate przechodząca specjalny proces obróbki w którym uzyskuje swój unikalny i niepowtarzalny smak.
KURUPI KATUAVA Yerba Mate: rześkość i stabilność
To yerba z dodatkiem catuaby (Psidium cinereum) oraz burrito (Aloysia polystachya), które wpływają na nietuzinkowy smak tej yerby: od gorzkich, poprzez cierpkie nuty, kończąc na rześkim posmaku burrito, które jest częstym składnikiem ziołowych mieszanek yerba mate. Katuava to roślina, która kiedyś nosiła przydomek "to co daje siłę Indianom". Warto wspomnieć, że chodziło tu nie tylko o krzepę do wykonywania codziennych obowiązków i wzmocnienie odporności, ale również potencję. Katuava jest bowiem uważana za jeden z najsilniejszych naturalnych afrodyzjaków.
Kurupi Katuava to znakomicie pobudzająca mieszanka o przyjemnym, orzeźwiającym smaku.
Składniki: yerba mate (Ilex Paraguariensis), catuaba (Psidium cinereum), burrito (Aloysia polystachya).
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Naturalna Tykwa Caracas /x2
Tradycyjna tykwa zwana w Argetynie popularnie mate. Solidnie wykończona nierdzewną, aluminiową virollą, zdobiona fantazyjnymi, żłobionymi wzorami.
Pojemność ok. 100 - 170 ml.
Warto zaznaczyć, że naczynie wykonane z owocu ma swoją specyfikę, czyli mogą miejscowo występować naturalne przebarwienia. Tykwy mogą również różnić się od siebie nieznacznie kształtem, okuciem oraz sposobem w jaki są zdobione. Wszystkie one zostały wykonane ręcznie, dlatego posiadają unikalny wygląd - WYBIERAMY LOSOWO !
Bombilla do Yerba Mate Amazonca - 14cm
Bombilla, która zamiast tradycyjnego sitka posiada nakrętkę ze szczelinami filtrującymi.
Lekko zgięty ustnik i mały ozdobny pierścień chłodzący przed sitkiem zapewniają wysoki komfort użytkowania.
Odkręcana końcówka jest solidnie przykręcana i ma dobry gwint a to bardzo ułatwia czyszczenie.
Do tego typu bombill polecamy specjalne szczoteczki pozwalające usunąć resztki osadu z rurki.
Polecamy Amazonkę do niewysokich naczyń wykonanych z tykwy oraz z drewna takiego jak madera, cytryna, lapacho czy palo santo. Z łatwością radzi sobie z drobno zmielonymi i pylistymi tradycyjnymi elaboradami z Argentyny i Paragwaju.
Rewelacyjny stosunek jakości do ceny - polecamy!
Sposób parzenia: susz wsypuje się w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia oraz zalewa wodą o temperaturze 70-80 stopni C. Ten sam susz można zalewać wielokrotnie, do utraty jego walorów smakowych. Susz można zalewać wodą z lodem.