Zestaw Yerba Mate Amanda Elaborada PAJARITO 2x500g
Zawiera:
- PAJARITO ESPECIAL 500g
- AMANDA ELABORADA 500g
- Szczoteczka
Yerba Mate Pajarito Especial 500g
Składniki: yerba mate (Ilex paraguariensis) 100%.
Sezonowana i wyselekcjonowana odmiana paragwajskiej yerba mate Pajarito zawierająca listki i patyczki. Specjalny 24-miesięczny okres leżakowania stawia Seleccion wśród najmocniejszych yerb.
Mieszanka dla prawdziwych smakoszy, miłosników intensywnej i mocnej yerba mate najwyższego gatunku. Pajarito Seleccion Especial to ekskluzywna odmiana yerba mate, pochodząca z renomowanej paragwajskiej plantacji potentata Lauro Raatza. Susz ten stanowi - obok Yerba Mate Colon Tradicional - prawdziwą wizytówkę Paragwaju, a także jest jednym z najlepiej sprzedających się gatunków yerba mate na świecie. Pajarito Seleccion Especial swoją renomę zawdzięcza wyjątkowo starannej selekcji listków i patyczków oraz długiemu - dwuletniemu - okresowi leżakowania. Pozwala to uzyskać susz dający napar o wytrawnym, intensywnym smaku i wybitnej mocy, dodatkowo chronionej przez zastosowanie specjalnych opakowań. Jedyny w swoim rodzaju smak i aromat to także wynik zastosowania specjalistycznych metod suszenia. Pajarito Seleccion to również yerba mate o niezwykłej mocy - napar daje niezwykle solidnego energetycznego "kopa", którego działanie jest długotrwałe i objawia się świeżością umysłu, poprawą koncentracji oraz brakiem uczucia senności, znużenia czy zmęczenia. Ze względu na dużą moc oraz intensywny smak, tę odmianę yerba mate polecamy szczególnie doświadczonym mateistom - przygodę z yerba mate lepiej rozpoczynać od delikatniejszych odmian lub mieszanek ziołowo-owocowych.
Specjalnie opracowane receptury suszenia w plantacji Lauro Ratzz. Limitowana selekcyjna produkcja to również specjalne opakowania, które gwarantują tej mate długi okres przydatności.
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Yerba Mate Amanda Elaborada 500g
Składniki: yerba mate (Ilex Paraguariensis) 100%
Klasyczna, smaczna yerba z Argentyny. Amanda to yerba z plantacji polskich kolonistów w Ameryce Południowej, należąca do najpopularniejszych na świecie.
Klasyczna argentyńska yerba mate bez domieszek ziołowych oraz owocowych. Amanda Elaborada jest dla Polaków napojem szczególnym - jest to sztandarowy produkt plantacji założonej przez naszego rodaka Jana (Juana) Szychowskiego. Jedenastoletni Szychowski wraz z rodziną znalazł się w grupie polskich emigrantów, którzy w 1900 r. przybyli do prowincji Misiones w Argentynie. Tam po kilkunastu latach ożenił się i założył warsztat kowalski, a w wolnym czasie hobbystycznie konstruował maszyny różnego pomysłu. Jednym z jego wynalazków była maszyna do cięcia liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, dzięki której założył przedsiębiorstwo produkujące yerba mate Amanda. Przedsiębiorczy Polak zasłynął ponadto budową tamy i kanału na pobliskiej rzece, czym umożliwił dynamiczny rozwój lokalnej gospodarki, a także poprowadzeniem sieci telefonicznej. Został odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi przez rząd II Rzeczpospolitej, a po wojnie otrzymał honorowe członkostwo w National Geographic Society. Yerba Mate Amanda Elaborada jest więc napojem, którego każdy polski mateista powinien przynajmniej raz spróbować. Sam napar charakteryzuje się subtelnym smakiem i delikatnym aromatem, dzięki czemu można go śmiało polecić zarówno doświadczonym mateistom, jak i osobom rozpoczynającym przygodę z tym napojem.
Sposób parzenia w skrócie:
- umieścić bombillę w naczyniu,
- nasypać suszu uzupełniając je od 1/3 do 2/3 pojemności,
- zalać wodą o temp. 75-85 stopni C.
- Nie należy mieszać bombillą.
- Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy
Najlepiej spożyć przed:/ nr partii produkcyjnej znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Szczoteczka do czyszczenia bombill 1 sztuka
Tani i niezbędny przyrząd dla każdego mateisty - specjalna szczoteczka do przepychania i czyszczenia bombill - długość 25 cm. Przeznaczona jest do rozkładanych i rozkręcanych bombill.