Cantina CHARDONNAY
białe wino Chardonnay. Koncentrat ze szlachetnego szczepu winogron - rosnącego we Włoszech.
Najlepsze koncentraty - ułatwiają przygotowanie domowego wina minimalizują czas pracy 21l co daje 30 butelek (700ml)
Wine kits zawiera :
7 kg koncentratu winogronowego,
odpowiednie drożdże do fermentacji wraz z pożywką,
stabilizator
super klar.
Do fermentacji nie dodajemy cukru, tylko woda i drożdże!!!
Otrzymujemy 21 litrów wybornego wina, bez dodawania cukru.
Przygotowanie: do pojemnika/fermentatora 33l wlać całą zawartość koncentratu, uzupełnić wodą do łącznej objętości 21 litrów. Tak aby temperatura nastawu wynosiła 20-30C. Wsypujemy drożdże "wine yeast/nutrien" wraz z pożywką i dokładnie mieszamy. Zamykamy fermentator i zatykamy rurką fermentacyjną .
Optymalna temperatura fermentacji "pokojowa" ~ 20-25C.
Czas fermentacji w optymalnych warunkach powinien wynosić około 4- 5 dni wszystko zależy od temperatury otoczenia, brak "bulgotania" w rurce objawia się zakończeniem fermentacji). Dla pewności warto posłużyć się winomierzem trzy skalowym dla sprawdzenia odfermentowania cukrów znajdujących się w koncentracie owocowym. Jeżeli nie dysponujemy areometrem możemy sprawdzić to na "smak" - nie powinno być słodkie. Jeżeli jest słodkie to pozostawiamy na 1-3 dni i ponownie sprawdzamy.
Gdy wino już przefermentuje zlewamy znad osadu do drugiego fermentatora/pojemnika i dodajemy "stabilizator", mieszamy aby wytrącić resztki Co2 z wina, pozostawiamy na 2 -3 godziny.
Po tym czasie przystępujemy do klarowania.
Dodajemy superklar "A" mieszamy i zostawiamy na minimum 3 godziny. Następnie dodajemy superklar "B" i mieszamy nie dłużej niż 10- 15 sekund.
Pozostawiamy do naturalnego wyklarowania (wystarczy jeden dzień).
Po wyklarowaniu możemy przystąpić do korkowania wina.
Bardzo proste w przygotowaniu - uzyskujemy ponad 21 litrów wybornego oryginalnego białego wina Chardonnay .