Zestaw wędzarnia Browin + paliwo + zrębki olchowe
Symbol: 15908277700611
Zestaw umożliwiający rozpoczęcie procesu wędzenia mięs, ryb, serów i wędlin w łatwy i przyjemny sposób.
Zestaw do wędzenia złożony z produktów marki Browin zapewnia wysoką jakość produktów oraz uzyskanych z ich pomocą wyrobów wędzarniczych. W skład zestawu wchodzą:
Wędzarnia balkonowa z termometrem
Jej niewielkie rozmiary pozwalają na umieszczenie urządzenia w dowolnym miejscu takim jak taras czy balkon oraz wygodne przechowywanie i przenoszenie. Wędzarnia umożliwia przygotowanie wyjątkowych wędzonych ryb, mięs, wędlin i serów. Została wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej dopuszczonej do kontaktu z żywnością. Wędzarnia posiada specjalne palniki umożliwiające kontrolowanie procesu wędzenia poprzez regulację płomienia, która pozwala na zwiększanie lub zmniejszanie temperatury w komorze wędzarniczej. Wędzarnia zasilana jest poprzez bezwonne paliwo żelowe i nie wymaga podłączenia do prądu lub gazu. Podczas wędzenia następuje podgrzewanie zrębków wędzarniczych pozwalających na uzyskanie dymu. Nadmiar tłuszczu z przygotowywanych potraw ścieka natomiast na umieszczoną na dnie wędzarni tackę tłuszczową zapobiegającą przed kontaktem paliwa z wędzonymi produktami.
Do wędzarni dołączone są:
- brytfanna
- dolny i górny ruszt,
- tacka okapową na tłuszcz,
- metalowa osłona,
- pokrywa z wbudowanym termometrem (0-100°C),
- dwa metalowe palniki z regulacją płomienia,
- zewnętrzny stelaż wędzarni, w którym umieszcza się palinki
- metalowe kaptury do wygaszenia płomienia
- metalowe uchwyty
Wymiary wędzarni:
- Głębokość 27,4 cm
- Szerokość: 45,5 cm
- Wysokość: 21 cm
Paliwo żelowe do wędzarni i podgrzewaczy 1L
Specjalistyczny produkt przeznaczony do zasilania wędzarni balkonowych. Uzyskany na bazie etanolu posiada doskonałe właściwości grzewcze i nie pozostawia smoły na podgrzewaczach. Paliwo nie wydziela dymu ani zapachu dzięki czemu może być z powodzeniem stosowane do wędzenia żywności. Uwaga - produkt łatwopalny!
Zrębki wędzarnicze olcha 650g
Uzyskane z naturalnego drewna olchowego pochodzącego z czystych ekologicznie terenów. Nie zawierają substancji impregnujących i konserwujących. Zrębki świetnie nadają się do wędzenia i grillowania. wszystkich rodzajów mięs oraz ryb. Nadają potrawom niepowtarzalny smak, aromat, a także złocistobrązowy kolor. Posiadają niską zawartość wody (poniżej 11%) oraz grubość 6-8 mm dzięki czemu nadają się zarówno do małych, jak i większych wędzarni
Sposób użycia:
Grillowanie:
Wokół żarzącego się węgla drzewnego ułóż dwucentymetrową warstwę zrębków - nie umieszczaj ich bezpośrednio na palenisku, ponieważ natychmiast ulegną spaleniu. Grill przykryj pokrywą bezpośrednio po ułożeniu potraw na ruszcie. Czas grillowania - od 10 do 30 minut (w zależności od wielkości i rodzaju przyrządzanego mięsa).
Wędzenie:
W zależności od rodzaju wędzarni, jaką dysponujesz, umieść zrębki na tacy przeznaczonej specjalnie do tego celu lub wokół paleniska - nie umieszczaj ich bezpośrednio na źródle ciepła, ponieważ natychmiast ulegną spaleniu. Dozowanie: 20-40 ml/kg mięsa.