SZYNKOWAR DO WYROBU SZYNEK GOLONEK I MIELONEK + GARNEK DO SZPARAGÓW
IDEALNY DO GOTOWANIA W NIM SZYNKOWARÓW
Zestaw zawiera:
- szynkowar
- woreczki-20szt
- termometr 100600
- saletra 20g
- garnek do szparagów z sitkiem
Specyfikacja szynkowaru
SZYNKOWAR – specjalne naczynie do przygotowywania soczystych mięs obiadowych oraz różnego typu zdrowych (pozbawionych dodatków chemicznych) wędlin.
Jednorazowo można w nim przygotować do 1,5 kg mięsnego przysmaku. Mogą to być klasyczne szynki (peklowane i niepeklowane), rolady, mielonki, wyroby mięsne z warzywami, suszonymi owocami, grzybami itp.
Główne walory szynkowara to:
- prosta obsługa, łatwość przygotowania potrawy,
- zachowanie wartości odżywczych i smakowych mięsa, traconych podczas tradycyjnego gotowania i smażenia,
- temperatura ogrzewanego mięsa może być na bieżąco kontrolowana na zamontowanym termometrze,
- szynkowar wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej, a wymiary urządzenia pozwalają przygotować danie mięsne czy wędlinę w ilości wystarczającej dla 4-5 osób na 1-2 dni.
Umyte, oddzielone od kości mięso, przyprawione ziołami i wybranymi dodatkami smakowymi umieszcza się w SZYNKOWARZE, naczynie zamyka i umieszcza się w drugim garnku z wodą. Całość ogrzewa się w delikatnie wrzącej łaźni wodnej w ciągu 1-2,5 godz.. Tak ogrzewane mięso nie ma kontaktu z wodą, zachowuje wszelkie walory smakowe i odżywcze, jest kruche i soczyste. Nawet wołowina przygotowana w szybkowarze staje się krucha i bardziej delikatna.
Stosując SZYNKOWAR możemy mieć satysfakcję nie tylko przygotowania smacznego wyrobu, ale również możemy być pewni, że to co jemy jest zdrowe, pozbawione dodatków chemicznych, obecnych w większości mięsnych produktów handlowych.
Dane techniczne:
- Do wyrobu parzonych wędlin, szynek, golonek, boczków, mielonek oraz rolad
- Do użytku w domu, restauracji lub małej masarni
- Około 1,5 kg wyrobu jednorazowo
- Średnica: 12 cm, wysokość: 19 cm
- Pośrodku wieczka znajduje się gniazdo na termometr z sondą
- Termometr 100600 dołączony do zestawu
- Szynkowar wykonany w całości wysokogatunkowej stali nierdzewnej
- Przeznaczony do kontaktu z żywnością
- Mycie ręczne ciepłą wodą z płynem lub w zmywarce
- Waga szynkowaru netto: 0,4 kg
- Wymiary szynkowaru to:
Wysokość całkowita - około 19 cm
wysokość korpusu bez pokrywy - około 16,5 cm
Średnica zewnętrzna 11,5 cm i wewnętrzna - około 10 cm
Wysokość wkładu – do około 15 cm - co pozwala na wykonanie wędliny do 1,5 kg
Specyfikacja termometru 100600
Solidnie wykonany termometr ze stali nierdzewnej idealny do pieczenia różnego rodzaju mięs. Specjalna podziałka precyzyjnie wskazuje idealna temperaturę pieczenia drobiu, wieprzowiny, cielęciny, jagnięciny oraz wołowiny.
Czujka termiczna znajduje się w obszarze między 1.3 cm a 5 cm od początku szpikulca. W celu uniknięcia zabrudzeń lub uszkodzenia szpikulec termometru należy przechowywać w plastikowej osłonce, która znajduje się w komplecie.
UWAGA: Termometr może nie pozostawać w piekarniku przez okres pieczenia.
Dane techniczne:
-
Zakres temperatur: od 0°C do 120°C
-
Dokładność pomiaru: +/-2°C
-
Średnica tarczy: 50 mm
-
Długość szpikulca: 125 mm
-
Średnica szpikulca: 4 mm
Specyfikacja woreczków
Dane techniczne
- Woreczki foliowe 16x32cm, w opakowaniu 20szt
- Idealnie dopasowane do szynkowaru BIOWIN – SZY15SN
- Zastosowanie woreczków ułatwia wkładanie mięsa do pojemnika jak również wyjmowanie gotowego już wyrobu mięsnego
- Produkt w całości wykonany z PE, dopuszczony do kontaktu z żywnością
- Grubość folii 0,04mm.
- Szerokość produktu: 16cm
- Wysokość produktu: 32cm
Specyfikacja saletry (Masa netto: 20 g na 10 kg mięsa)
1. SPECYFIKACJA
Saletra potasowa– azotan potasu (KN03), bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa (azotan potasu) jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Przepis jej użycia znajduje się na opakowaniu.
W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej , różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach.
Specyfikacja garnka do szparagów
Garnek do gotowania na parze szparagów, marchewki, pietruszki ze szklaną pokrywą. Wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej odpornej na zarysowania.
Dane techniczne
- Solidny garnek do gotowania szparagów.
- Produkt wykonany został z wysokiej jakości, satynowej stali nierdzewnej.
- Garnek wyposażono w szklaną pokrywkę z otworem umożliwiającym odparowywanie nadmiaru wody.
- Produkt posiada okuwany rant oraz dwa wygodne uchwyty ułatwiające jego przenoszenie.
- W komplecie dołączono druciany wkład z rączką, dzięki któremu warzywa gotuje się na parze.
- Garnek idealnie sprawdzi się do przygotowania chrupiących i soczystych szparagów.
- Garnek nadaje się również do gotowania innych warzyw, takich jak marchew czy pietruszka, a także do makaronu.
- Kolor: stal nierdzewna
- Szklana pokrywka z okuwanym rantem i odpowietrznikiem
- Do użytku na: kuchenka gazowa, kuchenka elektryczna, kuchenka ceramiczna, kuchenka indukcyjna
- Można myć w zmywarce do naczyń
Wymiary garnka:
- Pojemność całkowita: 4,1 l
- Pojemność użytkowa: 3,7 l
- Średnica zewnętrzna: 17,5 cm
- Średnica wewnętrzna: 16,0 cm
- Średnica dna przylegającego do kuchenki: 14,0 cm
- Szerokość z uchwytami: 24,0 cm
- Wysokość bez pokrywki: 21,0 cm
- Wysokość całkowita: 28,0 cm
Wymiary drucianego wkładu:
- Średnica: 15,0 cm
- Wysokość: 19,0 cm
Opakowanie zawiera:
- szynkowar
- woreczki-20szt
- termometr 100600
- saletra 20g
- garnek do szparagów z sitkiem