SZYNKOWAR NIERDZEWNY 1,5 litra
W skład zestawu wchodzi:
1. Termometr z sondą
2. Peklosól 0,2kg
3. Woreczki jednorazowe 50 sztuk
4. Woreczki grube wielokrotnego użytku 10 sztuk
5. Dodatkowy krążek separujący umożliwiający jednoczesne przygotowanie dwóch różnych wyrobów
6. Podstawka krzyżak pod szynkowar - wymusza cyrkulację wody w trakcie parzenia między dnem szynkowaru a dnem garnka przez co temperatura w całym szynkowarze jest jednakowa. Nie musisz podkładać ścierki, gazet itp.
7. Strzykawka/nastrzykiwarka z igłą Inox
8. Przepisy na piśmie "Szybki start" - porady, wskazówki, przepisy krok po kroku na szynkę, mielonkę i golonkę z szynkowara oraz gratis, przepisy w wersji elektronicznej czytaj poniżej.
W zależności od dostępności wysyłamy firmy; Hoffner, King Hoff lub Edelhoff.
9. Garnek do szparagi 4,2 litra
SZYNKOWAR jest idealnym urządzeniem do wyrobu bez konserwantów szynek, golonek, boczków, mielonek, rolad itp. przeznaczonym dla gospodarstw domowych oraz małych masarni lub sklepów mięsnych. Szynkowar wykonany w całości wysokogatunkowej stali nierdzewnej. Dzięki swojej prostej budowie jest łatwy w użyciu i myciu. Mycie ręczne ciepłą wodą z płynem lub w zmywarce.
DANE TECHNICZNE SZYNKOWARU
• pojemność szynkowaru 1,5 litra
• wysokość całkowita 18,8cm
• wysokość korpusu bez pokrywy 16,4cm
• waga szynkowaru netto 0,68kg
Dodatkowy krążek separujący umożliwia jednoczesne przygotowanie dwóch różnych wyrobów. Na rysunku obok szynkowar z jednym wsadem, dwoma wsadami mięsnymi i dodatkowym krążkiem separującym.
Po otrzymaniu przesyłki kupujesz mięso, dodajesz przyprawy, wykonujesz czynności załączone w przepisach "krok po kroku" i po około 60 godzinach otrzymasz gotowy produkt. Nie musisz myśleć o znalezieniu przepisu, zakupie termometru, woreczków i peklosoli, które otrzymujesz w ukompletowaniu zakupu lub możesz nabyć na moich aukcjach. Przepraszam nie wysyłam mięsa. Oszczędzasz na dodatkowych wysyłkach przy zakupie u innych sprzedawców. Niezależnie od ilości zakupionych artykułów opłatę za przesyłkę ponoszą Państwo tylko jeden raz.
W szynkowarze znajduje się gniazdo z otworem w środku wieczka oraz z boku korpusu, co umożliwia bezpośredni pomiar temperatury wsadu mięsnego w zależności od wielkości garnka w którym znajduje się szynkowar w trakcie parzenia.
TERMOMETR z sondą
• zakres pomiaru temperatur: od 0°C do 120°C
• dokładność pomiaru: +/-2°C
• długość termometru z sondą 89 mm
PEKLOSÓL 0,2kg
służy do nacierania mięsa (peklowanie na sucho) lub sporządzania zalewy peklującej (peklowanie mięsa na mokro).
WORECZKI GRUBE wielokrotnego użytku 10 sztuk, 16x32 cm
wykonane z PE, dopuszczone do kontaktu z żywnością, grubość folii 0,04mm
WORECZKI JEDNORAZOWE 50 sztuk 16x32 cm
które można wykorzystać do parzenia wyrobów wędliniarskich w szynkowarach. Wykonane są z mocnej cienkiej folii HDPE o grubości 8 μm (mikronów) dopuszczonej do kontaktu z żywnością w tym także z tłuszczami. Konfekcjonowane z dużego opakowania.
Garnek wielofunkcyjny 3-elementowy o pojemności 4,2 litra
Specjalny garnek do gotowania szparagów. Wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej i posiada pojemność około 4,2 l. Jeśli chcemy, aby szparagi zachowały jak najwięcej walorów smakowych oraz składników odżywczych należy gotować je w wysokim, wąskim garnku, na stojąco tak, aby ich główki wystawały powyżej gotującej się wody. Są wtedy najdelikatniejsze i wystarczy, że zmiękną pod wpływem pary, niezależnie od tego, czy gotujemy szparagi białe czy zielone. Wysoki i cylindryczny kształt gwarantuje, że pędy ugotują się dokładnie i nie złamią się one w trakcie gotowania bez potrzeby wiązania ich, jak przy gotowaniu w tradycyjnym garnku.
Wykorzystać można do przygotowania makaronów w roli głównej, parowania i blanszowania warzyw, smażenia w głębokim tłuszczu mięs jak i frytek oraz również do parzenia szynkowaru w garnku. Zastosowanie garnka lub koszyka może być dowolne, w zależności od Twoich potrzeb.
Garnek został wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, której zawdzięcza swoją wysoką wytrzymałość i odporność. Grube energooszczędne wielowarstwowe dno akutermiczne o grubości 4 mm umożliwia szybkie nagrzewanie i długie podtrzymywanie temperatury. Średnica 16 cm , wysokość 21 cm. Specjalnie wyprofilowana krawędź ułatwia przelewanie bez rozpryskiwania. Satynowe wnętrze garnków zapobiega powstawaniu zacieków. Szklane, płaskie pokrywy z otworem odprowadzającym parę wykonane zostały z odpornego na wysokie temperatury szkła hartowanego. Uchwyty ze stali mocowane do korpusu za pomocą nitów zapewniają bezpieczeństwo podczas przenoszenia, nie nagrzewają się. Można stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych.
Strzykawka/nastrzykiwarka z igłą Inox z otworami bocznymi o pojemności max 45 ml
Strzykawka z igłą jest urządzeniem służącym do domięśniowego wprowadzania solanki peklującej (peklosoli) do mięsa wieprzowego, wołowego, dziczyzny, kurczaka itp. Efektem nastrzyku jest przedłużenie trwałości mięsa poprzez ograniczenie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych, utrwalanie ładnej różowo-czerwonej barwy oraz wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa. Igła pozwoli na nastrzyk małych szynek, golonek, boczków, mięs na grilla itp. Sprawdzi się doskonale do nadziewania pączków konfiturą lub nasączania ciasta likierem. Można dodawać przyprawy i likiery do owoców i warzyw. Miarka znajdująca się na obudowie pozwoli na precyzyjne dozowanie przyprawy. Bliższe dane na mojej osobnej aukcji "Strzykawka/nastrzykiwarka z igłą Inox z otworami bocznymi".
Po zakupie otrzymasz maila z przepisami w wersji elektronicznej zawierające - Vademecum wyrobu wędlin w szynkowarze, Vademecum wyrobu kiełbas, Vademecum wyrobu nalewek, ABC wypieku chleba, ABC grillowania, ABC kociołka węgierskiego, ABC kociołka żeliwnego. Łącznie około 1200 przepisów, wszystko "krok po kroku" a także porady, wskazówki itp.