Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 59,99 zł
- Kryddhuset Zestaw młynków z przyprawami
- 69,98 zł z dostawą
- 13,50 zł
- Zestaw RUMIANKI PISTACJOWE z listkami
- 23,49 zł z dostawą
- 125,40 zł
- Zestaw Przypraw Do Kiełbasy Wędlin Święconek Wielkanocnych
- 135,39 zł z dostawą
Zestaw serowarski z przyprawami podpuszczka, forma (5990031440)
Sprzedający winoszarnia
poleca 99,60%
|
2839
Opis
-
Zestaw serowarski z przyprawami
Podpuszczka
Podpuszczka mikrobiologiczna to preparat enzymatyczny uzyskany w wyniku kontrolowanej fermentacji specyficznych szczepów Rhizomucor miehei.
Chusta serowarska Salami 65 x 14 cm
Chusta serowarska idealna do domowej produkcji sera. Domowy wyrób sera to jeden z najwczesniejszych rodzajów SLOW FOOD. Im dluzej dojrzewa tym jest lepszy. Najlepiej smakuje jedzony w gronie przyjaciól razem ze swiezym, pachnacym domowym chlebem i popijany domowym winem. Taka atmosfera idelanie pasuje do tej idei - jedzenia prostych produktów przygotowanych samemu z troska o najmniejszy szczegól.
Forma serowarska okragla - 300g
Uniwersalna forma serowarska do domowej produkcji serów podpuszczkowych.
Przy wykorzystaniu tej formy otrzymuje sie ser w ksztalcie walca o wadze 300g.
Bardzo trwala, wykonana z wytrzymalego tworzywa posiadajacego atesty do kontaktu z zywnoscia.
Forma posiada otwory przez które odcieka serwatka oraz nózki, które powoduja, ze odciekajacy plyn nie styka sie z serem.
Termometr spozywczy 0°C +250°C 180mm
- Termometr stalowy, szklany
- Zakres pomiarowy urzadzenia od 0oC do +2500 oC
- Tolerancja bledu do ok +/- 1°C
- Pomidorowa
- Szczypiorkowa
- Ziolowa
- Paprykowa
Skladniki:
- Mleko niskopasteryzowane lub mleko krowie
- Kultury bakteryjne lub jogurt naturalny z zywymi kulturami bakterii mlekowych
- Chlorek wapnia
- Podpuszczka mikrobiologiczna Browin (1 g/100 l mleka)
- Ziola lub inne dodatki np. platki papryki, suszone, pomidory, czarnuszka, czarny sezam, swiezo zmielony czerwony pieprz, ziola prowansalskie, oliwki, orzechy wloskie, suszona zurawina
- Podgrzej mleko do temperatury 37-38 °C.
- Do mleka dodaj odpowiednia ilosc chlorku wapnia rozpuszczonego w niewielkiej ilosci przegotowanej wody, wymieszaj. Pozostaw na 10 min.
- Zapraw mleko odpowiednia iloscia kultur bakteryjnych lub jogurtu, delikatnie wymieszaj, przykryj i pozostaw w cieplym miejscu na okolo 1 godzine.
- Nastepnie dodaj odpowiednia ilosc podpuszczki, wczesniej rozpuszczonej w 50 ml wody o temperaturze 37-38 °C, wymieszaj i pozostaw do wytworzenia zwartego skrzepu (ok. 50-70 min). Wytworzony skrzep pokrój w kostke o boku 2 cm.
- Pozostaw na 15 min, po czym rozdrobnij rekami. Poczekaj kolejne 15 min, ponownie rozdrobnij.
- Nastepnie delikatnie i powoli dogrzewaj ziarno do 40 °C.
- Opcjonalnie dodaj do ziarna ulubione ziola lub inne dodatki.
- Wytworzona mase serowa przelóz do chusty serowarskiej do odciekniecia na ok. 1 godzine (odcieknietej serwatki nie wylewaj!), a nastepnie przelóz do formy do sera i prasuj z uzyciem praski do sera przez kolejna 1 godz. Po odcieknieciu, ser wyjmij z foremki, natrzyj sola lub wlóz na 1 godz. do solanki.
- Po tym czasie przelóz ser na deske i odstaw do lodówki, do calkowitego osuszenia i wytworzenia skórki lub pokryj go warstwa oleju (lnianego, oliwy z oliwek) i posyp warstwa ulubionych ziól.
Przepis na solanke: Zmieszaj 1l serwatki, 1l wody oraz 0,5 kg soli kamiennej. Solanka powinna miec temperature 5-15 °C
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.