Zestaw serowarski zawiera wszystkie niezbędne narzędzia do wykonania własnego sera - zarówno białego jak i żółtego. Wystarczy jedynie posiadać podstawowe wyposażenie kuchni oraz mleko z lokalnego sklepu. W mniej niż godzinę Twój dom wypełni się zapachem aromatycznego sera własnej roboty.
Skład zestawu:
- 50ml - płynna podpuszczka mikrobiologiczna to preparat enzymatyczny uzyskany w wyniku kontrolowanej fermentacji specyficznych szczepów Rhizomucor miehei .
- 50g - chlorek wapnia dodaje sie do mleka w celu zwiekszenia wydajnosci produkcji sera – polepsza on konsystencje i krzepliwosc mleka oraz wzbogaca je w wapn. Jego uzycie sprawia ze zmniejszaja sie straty kazeiny oraz tluszczu.
- chusta serowarska Salami 40 x 14 cm
- 50g - czarnuszka: nasiona czarnuszki są bogate w składniki odżywcze. Przyprawa ta ma lekko piekący smak. Osobom wrażliwym mielone nasiona czarnuszki mogą zastąpić pieprz, ponieważ nie podrażniają błony śluzowej żołądka.
- pipeta próba 3 ml: uniwersalna pipeta do szybkiego i higienicznego pobierania podpuszczki i dokładnego odliczania kropli na litr mleka.
- wosk serowarski - czerwony: stosowany jest do powlekania serów podpuszczkowych dojrzewających (żółtych). Chroni ser przed wysuszeniem, zanieczyszczeniami i drobnoustrojami - głównie pleśnią.
- 11x11x8,5, 500g - forma serowarska kwadratowa forma posiada otwory przez które odcieka serwatka oraz nóżki, które powodują, że odciekający płyn nie styka się z serem.
- termometr do sera 0°C +120°C solidnie wykonany termometr ze stali nierdzewnej, idealny do mierzenia temperatury krzepnięcia mleka charakteryzujący się bardzo długą sondą