Zestaw rekomendowany do przeprowadzania tzw. prób jodowych, podczas warzenia piwa z procesem zacierania. Pozwala na stwierdzenie skuteczności scukrzenia zacieru - zamiany skrobi na cukry proste.
Skład zestawu:
- wskaźnik skrobi - 15ml
- pipeta - 3ml
- szalka petriego - 80x15mm
Próba jodowa - jak to działa ?
Z garnka pobieramy kilka kropli zacieru, przenosimy je na biały, porcelanowy talerzyk i nakraplamy Jodowym Wskaźnikiem Skrobi. Jeżeli kropelki zacieru zabarwią się na granatowo lub czerwono, skrobia trzyma się jeszcze mocno i operacja zacierania nie jest jeszcze zakończona. Dopiero negatywny wynik próby jodowej (czyli dla nas pozytywny) – gdy próbki zacieru mimo nakraplania nie zmieniają barwy, wskazuje iż dokonał się cud zacierania - nastąpiło prawidłowe scukrzenie zacieru.