Zestaw - kawa ziarnista, dripper Hario | ORGANIC
Pizca del Mundo, Hario | Zestaw - kawa ziarnista Gondar, dripper Hario 02 | ORGANIC - FAIRTRADE
Zestaw do przygotowania kawy Pizca del Mundo.
Kawa posiada certyfikację:
-certyfikat rolnictwa ekologicznego UE
-FAIRTRADE
Pizca del Mundo jest pierwszą polską marką różnorodnych produktów Fair Trade. O jej wyjątkowości stanowią: etyczne pochodzenie produktów, najwyższa ich jakość oraz oryginalny design opakowań, które ozdabiane są przez wrocławską artystkę Paulinę Mager.
Kawę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zestaw nie zawiera pudełka.
Pizca del Mundo | Gondar (kawa ziarnista) 250g | ORGANIC - FAIRTRADE
Nasycona dojrzałymi owocami, równikowym słońcem i żywym śpiewem, jasno palona arabika z samej kolebki kawy - Yirgacheffe w Etiopii.
Nazwa regionu Yirgacheffe wybrzmiewa w ustach baristów całego świata od czasów niepamiętnych. Kiedy o niej mówią, widać wymalowane na ich twarzach rozrzewnienie poprzedzające łakome ożywienie. Tak właśnie działa na nas wyśmienita kawa Gondar – jeden z najbardziej unikalnych smaków w świecie kawy.
Rosnące na żyznej, afrykańskiej glebie w cieniu drzew wyewoluowanych na kształt gigantycznych parasolek owoce arabiki wzrastają w sposób organiczny. Dobre imię regionu słynącego z uprawy kawy, a także wymogi stawiane przez Sprawiedliwy Handel nie dopuszczają nakierowanych na masową produkcję metod uprawy.
Wydobyte z „wisienek” metodą mokrą (washed) ziarna są ręcznie przebierane, sortowane i oceniane wg 5-cio stopniowej skali. Oswojeni z taśmową produkcją europejczycy łatwo wyobrażą sobie ten etap. Żeby w pełni jednak oddać jego afrykańską duszę, trzeba wspomnieć o charakterystycznym śpiewie z wielu gardeł, który dla postronnego obserwatora ma wymiar wręcz terapeutyczny. Tak właśnie umilają sobie czas sortujące ziarna kawy kobiety i mężczyźni w Etiopii.
Taka też jest filiżanka Gondara. Wręczenie jej komuś jest jak wręczenie bukietu kwiatów (z przeważającym zapachem jaśminu), który wraz z pierwszym zakosztowaniem nasyci nas wyraźnymi acz nienarzucającymi się nutami brzoskwini, mandarynki i limonki.
Jej jasne palenie (215°C: city roasting), nie pozwala rozwinąć się „przypalonym” smakom, wciąga nas za to w zabawę w rozpoznawanie kwaskowych nut naparu.
Walory smakowe Gondara szczególnie dobrze wyczuwalne będą przy zastosowaniu przelewowych i alternatywnych metod parzenia. Wskazane są wszelkie eksperymenty z użyciem areo-pressu, chemexa, drippera a także ekspresu przelewowego. Jej pełen wigoru i orzeźwienia smak czyni ją najlepszym wyborem dla kawy mrożonej.
Do wydobycia wszelkich walorów kawy najkorzystniej jest zachować pewien rytuał:Pre-infuzja: Delikatnym strumieniem, okrężnym ruchem zalać zmielone ziarna tak, by ledwie je przykryć je gorącą, lecz nie wrzącą wodą. Dać kawie napęcznieć przez ok 30 sekund.Parzenie właściwe: Po upłynięciu 30 sekund zalać napęczniałe ziarna docelową ilością wody.Po około 90 sekundach od drugiego zaparzania odseparować napar od fusów.Teraz można cieszyć się samym naparem. W razie potrzeby urozmaicić jego smak cukrem, mlekiem bądź napojem roślinnym, udekorować bitą śmietaną.
Składniki: Ekologiczna kawa 100%
Masa netto: 250g
Kraj pochodzenia: Etiopia
Hario | Dripper z tworzywa sztucznego czerwony - rozmiar 02
Dripper to bardzo proste urządzenie dające niezwykłe rezultaty. Jego najważniejszym elementem jest dobry filtr papierowy, który sprawi, że Twoja kawa grawitacyjnie przeleje się dając aromatyczny, wolny od zanieczyszczeń napar.
Ten model jest podstawowym urządzeniem z tej serii, pozwalającym na zaparzenie do 500 ml kawy. Tworzywo sztuczne sprawi, że urządzenie nie będzie odbierać ciepła od naparu, świetnie się też sprawdza w podróży.
Metod użycia drippera jest tyle ile osób gotowych do tworzenia własnych eksperymentów. Szczególnie polecane do tej metody polecane jasnopalone kawy średnio- bądź grubomielone.