ZESTAW DOMOWY DO PEKLOWANIA
Zestaw zawiera:
- Nici wędliniarskie bawełniane białe 100g
- Siatka wędliniarska do pieczenia, wędzenia, peklowania 220C
- Saletra potasowa do peklowania mięsa 20g
- Saletra potasowa do peklowania mięsa 20g
- Sekret Dziadka Feliksa zioła do peklowania 36g
- Garnek hermetyczny z pokrywą o pojemności 5 litrów
- Kamień dociskowy 5 litrów
Garnek kamionka hermetyczny z pokrywą o pojemności 5 litrów + Kamień dociskowy 5 litrów.
Garnek kamionka wyprodukowana w Polsce z wysokiej jakości kamionki szkliwionej
Idealny do przygotowywania przetworów, w szczególności kiszonej kapusty i ogórków, do peklowania.
Wykonany z ekologicznych surowców, w 100% bezpieczny, posiada wszelkie atesty i certyfikaty dopuszczające do kontaktu z żywnością
Specjalny kołnierz hermetyczny blokuje dostęp powietrza do wnętrza, co umożliwia długotrwałe przechowywanie żywności
Dzięki szkliwionej glazurze garnek nie pochłania zapachów oraz świetnie się prezentuje
Wysoka jakość ceramiki gwarantuje stabilność termiczną wewnątrz garnka
WYMIARY:
- szerokość: 23,5 cm
- wysokość: 35 cm
- szerokość kołnierza: 5,5 cm
Kamień dociskowy do garnka kamionki 5L
Średnica: ok. 17,5cm
Grubość: ok. 3cm
Śred. otworu: ok.3cm
Waga: ok.1,2kg
Sekret Dziadka Feliksa - zioła do peklowania, 36 g
Opis
Sekret Dziadka Feliksa - wzbogacona mieszanka przypraw do peklowania mięsa 36 g - na 10 kg miesa.
Doskonała kompozycja aromatycznych ziół i przypraw, które podkreślają walory smakowe i zapachowe mięs przygotowywanych domowym sposobem. Szczególnie polecana do wieprzowiny, wołowiny, cielęciny oraz baraniny i dziczyzny.
Skład:
kolendra, owoc jałowca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, rozmaryn, cząber.
Nie zawiera konserwantów i glutaminianu sodu.
PEKLA peklosól z ziołami 2x67g
Pekla - peklosól z ziołami służy do produkcji zalewy solankowej, peklowania, nastrzykiwania lub wcierania na sucho.
Dzięki peklowaniu nasze mięso pozostanie apetycznie różowe, a zawarte w mieszance zioła zapewnią doskonały smak.
Dawkowanie: 67g na 2 kg mięsa.
Przepis na peklowanie na mokro 2 kg mięsa:
Zawartość opakowania wsyp do 1L wody i zagotuj. 2 kg mięsa umieść w dość ciasnym pojemniku (kamionce lub beczce do peklowania) i zalej po wystudzeniu przygotowaną solanką peklującą. Opcjonalnie do peklowania dorzuć 1-2 pokrojone ząbki czosnku. Pekluj w temperaturze 4-6 przez okres 7-14 dni, obracając co dwa dni. Mięso nadaje się do gotowania, wędzenia, pieczenia lub grillowania.
50% mniej nitrytu (azotynów) niż w tradycyjnej peklosoli!!!
Składniki: chlorek sodu (NaCl), zioła (owoc jałowca, kolendra, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, cząber, rozmaryn, tymianek), azotan potasu (E252), azotyn sodu (E250), substancja antyzbrylająca (E504ii).
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Masa netto: 67 g
Saletra potasowa do peklowania mięsa - 20 g
Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.
Proporcja na 5 kg mięsa:
Do 2,5 l wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania ). Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej ( 1/2 opakowania ), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy ( mięso musi być całkowicie zakryte ). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni.
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.
Siatka wędliniarska do pieczenia, wędzenia, peklowania 220C
Siatka wędliniarska do pieczenia, wędzenia, peklowania.
Siatka wędliniarska służy do przygotowania szynek, baleronów oraz innych mięs.
Dzięki niej wyroby mają tradycyjny wygląd i kształt.
Specjalnie dobrane materiały, pozwalają na obróbkę cieplną mięsa do temperatury 220 st. C, bez zmiany jego aromatu i smaku.
Siatka jest elastyczna oraz wytrzymała, co umożliwia łatwe nałożenie na przygotowywane mięso. Nadaje się do ręcznego nadziewania mięsa.
Szerokość: 15cm
Długość: 5m
Max: 220C
Nici wędliniarskie bawełniane białe 100G
Nici wędliniarskie bawełniane białe - do pieczenia, gotowania, peklowania, wędzenia.
Służą do ręcznego wiązania mięs przeznaczonych do wędzenia, parzenia rolad na czas pieczenia.
Naturalne materiały
pozwalają na obróbkę cieplną mięsa (do 240°C) bez zmianty aromatu i smaku. Sznurek jest wytrzymały, mięso można powiesić na haku.
Posiada atest PZH.
Waga 100 g ±5%. Długość: 70 m
Przepis na mieszankę peklującą (na 1 kg mięsa):
- – 30-40 g soli, czyli 2-2,4 łyżki
- – 2 g saletry (czubek noża)
- – pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- – 4 ziarna ziela angielskiego
- – 2 liście laurowe
- Do mieszanki warto dodać kilka ziarenek jałowca, który nada mięsu piękny aromat. Z przyprawami nie należy przesadzać, bo przecież mięso mając z nimi kontakt przez długi czas, przejdzie ich zapachem.
Czas peklowania kawałka mięsa o wadze około 3 kg:
szynka: 15-20 dni
schab: 10-14 dni
golonka: 8-12 dni
Jeśli mięso będzie miało 2 kg, czas peklowania należy skrócić o jedną trzecią