Zestaw służący do tradycyjnego parzenia herbaty po turecku zawiera: czajnik „AXEL” średni,
herbatę Rize 500g.,
szklaneczki tulipanki - 6 szt.,
szklane spodki - 6 szt.
oraz 6szt. łyżeczek.
Czajnik średniej wielkości o nowoczesnym designu składa się z dwóch części:
- górny imbryk służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,7 l
- w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 1,5 l.
W komplecie dwie pokrywki - na górny i dolny czajniczek.
Czajnik można używać do wszystkich rodzajów kuchenek również do kuchenek indukcyjnych.
Turecka herbata czarna “Caykur Rize Turist Cayi” 500g pochodzi z północno-wschodniej Turcji z tradycyjnych upraw przy porcie Rize.
Herbata turecka Rize to herbata klasy BOP czyli Broken Orange Pekoe. Oznacza to, że liście pochodzące z samego czubka krzewu herbacianego, bez pączka, poddano rozdrobnieniu aby zwiększyć walory herbaty w czasie parzenia. Herbata drobna łatwiej i szybciej się parzy dając mocniejszy napar.
Szklanki tulipanki służące do podania tureckiej herbaty o pojemności ok 100 ml. Szklaneczki zrobione są z cienkiego szkła, bez wzorów i zdobień, mają ciężkie dno, wyglądają bardzo elegancko.
W komplecie 6 szt.
Podstawki szklane, bez wzoru.
W komplecie 6 szt.
Sposób parzenia herbaty w czajniku:
Tradycyjna herbata po turecku zaparzana jest w tzw „demli” (dwupoziomowy imbryk). Do mniejszego czajniczka wsypujemy herbatę liściastą, do dolnego większego czajniczka, wlewamy zimną wodę. Kładziemy mały imbryk na większym i stawiamy demli na kuchenkę, kiedy woda się zagotuje zalewamy liście herbaty, a ubytek wody w dolnym czajniczku uzupełniamy. Napar zaparzamy ok. 20 minut. Do małej szklaneczki tzw. tulipanka wlewamy czaj z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru. W Turcji herbatą delektujemy się o każdej porze dnia, od wczesnego ranka do wieczora, zarówno w domu, w pracy i na ulicy. Do herbaty podajemy lokum i chałwę lub kurabiye - słone ciasteczka.