Zestaw do matchy ceremonialny Moya Matcha Luksusowa i czarka Nepu
Przedmiotem sprzedaży jest zestaw marki Moya do tradycyjnego przygotowywania Matchy. Zestaw jest świetnym prezentem dla miłośników Japonii i adeptów drogi herbaty „chado.” Na zestaw składają się poniższe elementy:
HERBATA BIO MOYA MATCHA LUKSUSOWA 30g
Jest to organiczna herbata matcha najwyższej jakości, pozyskiwana z pierwszego zbioru. Moya Matcha luksusowa odznacza się pełnym, słodkim smakiem umami pozbawionym goryczy, intensywnym zielonym kolorem oraz kremową konsystencją. Jest to najszlachetniejsza odmiana Matchy, wykorzystywana podczas tradycyjnej japońskiej herbacianej ceremonii.
Temperatura parzenia Matchy 80 C.
CZARKA DO MATCHY NEPU
Matchawan jest ważnym elementem japońskiej ceremonii herbacianej i to nie tylko praktyczne naczynie, lecz również estetyczny dodatek, który wzbogaca wystrój każdej kuchni. Czarka Nepu, nasycona odcieniami przypominającymi gęsty las, jest faworytem miłośników pięknej ceramiki. Ciemna zieleń stopniowo przechodzi w jaśniejsze odzcienie, tworząc kontrast przy jasnej obwódce naczynia. Ukształtowana w formie I potem obrabiana ręcznie, czarka nabrała lekko nieregularnych kształtów. Wyprodukowana w Toki, na wyspie Honsiu, w dzielnicy Oroshi, znanej z wypalania tradycyjnej ceramiki Shino o unikalnej technice tworzenia i szkliwienia. Szerokie dno sprawia, że rozrabianie matchy z wodą lub z mlekiem jest bardzo łatwe.
Pojemność: 350 ml
Wysokość: ok. 7,5 – 8,5 cm
Średnica: ok. 11,5 cm
Kraj pochodzenia: Japonia
Temperatura parzenia do 80 °C
Wykonane ręcznie na kole garncarskim może zatem delikatnie odbiegać od tego na zdjęciu. Naczynie można myć w zmywarce na delikatnym programie.
CHASEN
Wykonana z jednego kawałka bambusa miotełka do Matchy, doskonale sprawdzi się przy przygotowywaniu herbaty Matcha. Pozwala na łatwe i szybkie połączenia Matchy, oraz uzyskanie charakterystycznej pianki.
PODSTAWKA POD CHASEN
Podstawka pomaga utrzymać delikatne wąsy bambusowego chasenu w idealnym kształcie zapewniając mu długowieczność. Podstawka wykonana jest z czarnej, lśniącej porcelany
CHASHAKU
Chashaku to łyżeczka do nakładania matchy, wykonana z drewna bambusowego. Pozwala na precyzyjnie nabranie potrzebnej ilości proszku.
Efekt Matchy: Relaksuje i poprawia koncentrację
Już ponad 800 lat temu matcha była używana przez buddyjskich mnichów Zen jako środek gwarantujący utrzymanie spokoju i światłości umysł podczas długich godzin medytacji. Dzisiaj wiadomo, że za procesy te odpowiada L-teanina, aminokwas skoncentrowany w liściach używanych do produkcji matchy. L-teanina wzmaga produkcję fal alfa w mózgu, które wpływają na naszą świadomość, powodują uczucie relaksu i poprawiają nastrój. Ponadto L-teanina wspomaga naszą zdolność koncentracji i zapamiętywania
Podnosi poziom energii i wzmacnia wytrzymałość
Wojowniczy samuraje przed wyprawą pili matchę jako naturalny środek energetyzujący. Filiżanka matchy zawiera o połowę mniej kofeiny niż filiżanka kawy, za to efekt jej działania, dzięki L-teaninie, potrafi utrzymać się o wiele dłużej. Matcha pobudza i ułatwia koncentrację, ale nie powoduje rozedrgania, które czasem wywołuje kawa. Z kolei zawarte w herbacie katechiny mają właściwości antybiotyczne i wzmacniają układ odpornościowy.
Spala tłuszcz i obniża poziom cholesterolu
Herbata matcha przyspiesza metabolizm organizmu i powoduje szybsze spalanie tłuszczu. W przeciwieństwie do wielu dostępnych na rynku metod odchudzających, matcha jest naturalnym suplementem diety i nie powoduje skutków ubocznych (takich jak przyspieszone bicie serca, podniesione ciśnienie krwi). Według badań, osoby regularnie pijące matchę mają niższy poziom złego cholesterolu LDL, a wyższy dobrego cholesterolu HDL. Matcha jest również jednym z głównych produktów używanych w diecie sirt.
Spośród wszystkich przeciwutleniaczy to zawarte w matchy katechiny mają najsilniejsze działanie i posiadają wyjątkowe właściwości. Zmniejszają ryzyko miażdżycy, mają działanie przeciwbakteryjne, obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają odporność, oraz działają przeciwwirusowo.
Szczególnie silnym antyoksydantem jest obecna w matchy pochodna katechiny o nazwie EGCg. Ten organiczny związek chemiczny wykazuje szczególnie silne działanie przeciwnowotworowe i jest przeciwutleniaczem 100 razy silniejszym niż witamina C. Zaledwie jedna porcja matchy odpowiada 10 wypitym filiżankom zwykłej zielonej herbaty pod względem zawartości antyoksydantów. Dzieje się tak ze względu na to, że pijąc matchę, spożywamy całe zmielone liście.
Przygotowanie Moya Matcha w tradycyjny sposób:
Tradycyjna metoda przygotowywania herbaty matcha pochodzi z japońskiej ceremonii herbacianej. Potrzebne są do niej czarka matchawan, bambusowa trzepaczka chasen oraz bambusowa łyżeczka chashaku. Wsyp dwie bambusowe łyżeczki matchy (1,5g) do czarki, zalej 100 ml gorącej wody (80 °C) i intensywnie mieszaj chasenem. Wykonuj ruchy przypominające literę M aż do powstania zielonej, gęstej piany. Zajmuje to niecałe 30 sekund. Następnie dolej więcej wody w zależności od tego, jak mocną lubisz pić herbatę.
Dlaczego Moya Matcha to lepszy wybór?
- Nie zawiera pestycydów ani sztucznych dodatków. To w 100% ekologiczna zielona herbata.
- Smak i zapach najwyższej jakości.
- Jest przechowywana w chłodni aż do momentu wysyłki do klienta. Dzięki temu dłużej zachowuje świeżość, właściwości odżywcze i smak.
- Posiada europejski certyfikat organiczny. Oznacza to, że herbata jest regularnie badana, a jej uprawa bezpieczna dla klimatu i natury.
- Pochodzi z Japonii, gdzie krzewy herbaciane mają najlepsze warunki do wzrostu.
- Jest zamknięta w szczelnym opakowaniu, które chroni matchę przed działaniem promieni słonecznych.
- To polsko-japońska firma i pierwsza marka matchy w Polsce, którą cechuje najwyższa jakość.
- Uwielbiana i polecana przez klientów.
Posiada certyfikat ekologiczny
Czym jest żywność organiczna?
Terminem „żywność organiczna” określa się takie produkty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, które zostały wyprodukowane bez wykorzystania chemicznych wspomagaczy, takich jak pestycydy czy nawozy sztuczne – a więc w pełnej zgodzie z przyrodą i matką naturą. W żywności organicznej nie znajdziemy toksyn i środków chemicznych, a jej produkcja nie stanowi zagrożenia dla planety, ponieważ przeprowadzana jest w sposób nieinwazyjny i zrównoważony. Surowce organiczne są uwierzytelniane szeregiem certyfikatów, co oznacza, że ich produkcja kontrolowana jest na każdym etapie – od miejsca uprawy, aż po miejsce ich dystrybucji.
Pozostań z nami w kontakcie w Social Media: