Zestaw do parzenia matchy z matchą luksusową 30g na prezent w drewnianej skrzyni
Profesjonalny zestaw z japońską matchą sprawdzi się jako świetny i wyszukany prezent dla miłośników zielonych herbat. W skład zestawu wchodzą :
Najwyższej jakości sproszkowana zielona herbata z pierwszego zbioru.
Matcha luksusowa 30g charakteryzuje się pełnym, słodkim smakiem i kremową konsystencją. Pozyskuje się ją z najmłodszych, delikatnych liści pierwszego zbioru, z krzewów dojrzewających pod specjalnymi osłonami przeciwsłonecznymi. Dzięki temu uzyskuje się wyższą zawartość chlorofilu i teaniny, a liście nabierają intensywnie zielonego koloru. Kiedy dojrzeją są zbierane, delikatnie suszone i ścierane na drobny proszek.
Moya Matcha to polsko-japońska marka organicznej matchy najwyższego gatunku z upraw z regionu Uji w prefekturze Kioto. Odpowiednio parowana, suszona, proszkowana w kamiennych młynach i przechowywana w sposób, który gwarantuje zachowanie cennych wartości.
CHAWAN - ceramiczna czarka do matcha AKEMI 0,38L - 2 szt.
Bambusowa łyżeczka CHASHAKU. Oryginalna, ręcznie robiona, bambusowa łyżeczka idealna do nabierania herbaty Matcha.
Bambusowa miotełka CHASEN. Tradycyjna miotełka do spieniania herbaty matcha. Miotełka wykonana jest z jednego kawałka bambusa, gdzie precyzyjne nacięcia i odpowiednie wiązanie bawełnianą nicią tworzy delikatne wąsy, które poprzez odpowiednie uformowanie tworzą jaspisową piankę w trakcie ubijania matchy.
Dokładny termometr do herbaty w drewnianym pokrowcu.
Całość zapakowana w elegancką skrzynkę eksponującą zawartość z wypełnieniem w postaci wełny drzewnej w kolorze sosny.
Skrzynka o całkowitym wymiarze 295 x 225 x 78 mm wykonana z drewna sosnowego.
Jak przygotować matchę?
- Do filiżanki, kubka lub tradycyjnej czarki (chawan) wsypać 0,5- 1 łyżeczkę herbacianego proszku
- Rozpuścić w niedużej ilości zimnej wody i dokładnie wymieszać
- Następnie dolać gorącej wody (70- 80 °C). Można też zalać proszek bezpośrednio wodą o tej temperaturze.
- Końcowym etapem jest spienienie napoju za pomocą tradycyjnej bambusowej miotełki chasen lub elektrycznego spieniacza do mleka.
Dobrze przygotowana matcha, powinna mieć jednorodną, jasnozieloną konsystencję.