ZESTAW DO KIEŁBASY WIEJSKIEJ
NADZIEWARKA JELITA ZESTAW DO WYROBU KIEŁBASY WIEJSKIEJ
CAŁOŚĆ ZAPAKOWANA W ESTETYCZNE PUDEŁKO
Renomowanej marki BIOWIN
Model zestaw do kiełbasy wiejskiej składa się z nadziewarki, mieszanki ziół oraz 15m jelit wieprzowych
Nadziewarka Browin 311001:
- Niezastąpiona w produkcji wędlin - ręczna, pozioma nadziewarka o pojemności 1,5 kg idealnie sprawdzi się przy domowym wyrobie wędlin
- Umożliwia wyrób potraw mięsnych i bezmięsnych - dzięki nadziewarce w łatwy sposób przygotujesz kiełbasy, parówki, kabanosy i salami, a także wegetariańskie wersje tych wędlin!
- Wysoka jakość - nadziewarka wykonana z trwałego stopu aluminium, wyposażona jest w szybki oraz łatwy w obsłudze układ napełniania, a także przyssawkę ułatwiającą montaż nadziewarki do blatu.
- 4 lejki w zestawie - nasz produkt cechuje nie tylko przemyślana konstrukcja, ale także, aż 4 plastikowe lejki o średnicach: 14, 18, 21 i 25 mm i długości 148 mm!
- Łatwość konserwacji - produkt jest niezwykle łatwy w konserwacji - przed każdym użyciem nadziewarkę należy dokładnie umyć (ręcznie!), a następnie rozprowadzić na jej wewnętrznej powierzchni łyżeczkę oleju jadalnego co zapewni właściwą pracę tłoka i wydłuży żywotność urządzenia!
Zioła do kiełbasy wiejskiej Browin 310012:
Mieszanka ziół do kiełbasy wiejskiej to doskonała kompozycja aromatycznych ziół i przypraw podkreślająca walory smakowe i zapachowe.
Składniki:
- pieprz czarny
- papryka słodka czerwona
- gałka muszkatołowa
- czosnek
- majeranek
Przepis na kiełbasę wiejską:
- wieprzowina 4 kg (karczek, łopatka)
- wołowina 0,5 kg
- boczek lub słonina 0,5 kg
- 100 ml zimnej wody
- saletra potasowa BROWIN 2g 40 g soli kuchennej przyprawa BROWIN do kiełbasy wiejskiej (Frykas Wuja Teodora)
Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki (ok. 5/8 cm) i poddajemy procesowi peklowania na sucho dokładnie nacierając solą wymieszaną z saletrą.
Odstawiamy na ok 12/24 godziny w chłodne miejsce lub do lodówki. Po tym czasie mięso wieprzowe oraz słoninę/boczek przepuszczamy przez maszynkę o oczkach 8-10 mm.
Wołowinę natomiast przez sita o oczkach 3-4 mm (najlepiej dwukrotnie). Zmieloną wołowinę dokładnie wyrabiamy z zimną wodą, aby powstał kleik, który zwiąże nam całą masę mięsną.
Zmielone mięso wieprzowe, słoninę/boczek oraz wołowinę łączymy i dokładnie wyrabiamy z mieszanką ziół oraz solą (do smaku). W międzyczasie przygotowujemy jelita wieprzowe (płuczemy je oraz namaczamy).
Jelita napełniamy przy użyciu nadziewarki BIOWIN, formując równomierne odcinki kiełbasy. Napełnione kiełbasy rozwieszamy do obsuszenia w chłodnym miejscu na ok. 1 godzinę (do osiągnięcia brązowo-złotej barwy batonów).
Bezpośrednio po wyjęciu z wędzarni kiełbasę patrzymy przez 10 min, wkładając ją do wody o temperaturze 75 st. Po sparzeniu rozwieszamy do wyschnięcia w chłodnym miejscu.
Jelita wieprzowe 15m Browin 310601:
Jelita naturalne wieprzowe w kalibracji 28/30mm. Kaliber jelit dobiera się w zależności od gatunku i rodzaju kiełbasy. Konserwowane solą.
Nasze jelita idealnie nadają się dla kiełbasy polskiej. To właśnie z nich przyrządzane są kiełbasy: "Śląska", surowa polska, "Rzeszowska" czy też kiełbaska "Grilli" z Finlandii, "Bratwurst" z Niemiec, "Boudin blanc" i "Saucisse Montbeliard" z Francji, "Boerewors" z Północnej Afryki, kiełbasa BBQ, włoska czy Kishka.
Przechowywanie:
Przed otwarciem - przechowywać można w temperaturze otoczenia, w suchym, nienasłonecznionym miejscu.
Po otwarciu - zaleca temperatura przechowywania 0 - 14C.
Sposób użycia:
Jelita przed użyciem należy moczyć ok. 20 min. w wodzie o temperaturze ok 30C.
PAMIĘTAJ! KUPUJESZ U OFICJALNEGO DYSTRYBUTORA!
Zapraszamy na pozostałe aukcje gdzie mogą Państwo kupić produkty w kategoriach w których się specjalizujemy a całość wyślemy razem:
WINIARSTWO
PIWOWARSTWO
DESTYLATY
WĘDLINIARSTWO
SEROWARSTWO
PIEKARNICTWO
SZKŁO KUCHENNE I OZDOBNE
STACJE POGODY
AKCESORIA KUCHENNE
OGRÓD
BROWIN - bo domowe jest lepsze - BIOWIN