Zestaw Coddess 3×120g
Trzy wyjątkowe interpretacje dorsza budują harmonię morskich nut.
1. Dorsz w oliwie z ciecierzycą. 2. Dorsz w oliwie z czosnkiem. 3. Dorsz w oliwie ekstra z pierwszego tłoczenia.
INFORMACJE
- Masa netto: 3×120 g.
- Marka: Miss Can (Portugalia).
- Po otwarciu: Produkt gotowy do spożycia.
- Certyfikaty: MSC.
MISS CAN
Miss Can to portugalska firma o ponadstuletniej rodzinnej tradycji. Specjalizuje się w konserwowaniu sardynek, tuńczyków, makreli, dorsza, ostroboka, pstrąga i owoców morza. W 2015 roku firma zdobyła nagrodę Arla Food Innovation Challenge w konkursie organizowanym przez Creative Business Cup, inicjatywie nagradzającej nowatorskie pomysły poprawiające jakość jedzenia na świecie. W 2016 roku firma otworzyła w Lizbonie petiscarię serwującą własne wyroby. W 2022 roku miejsce to zdobyło nagrodę »Travellers’ Choice« portalu Trip Advisor. Puszki są przygotowywane metodą tradycyjną. Na początku ryby albo owoce morza są umieszczane w zbiornikach z roztworem wody i soli morskiej, aby nabrały właściwego smaku i tekstury. Następnie są ręcznie czyszczone i gotowane na parze w całości. W kolejnym etapie są krojone, umieszczane w puszkach wraz z dodatkami pochodzącymi od lokalnych producentów i zalewane płynem (na przykład oliwą). Na koniec puszki są szczelnie zamykane i sterylizowane w temperaturze powyżej 100ºC.
EKOLOGIA
- Pakowanie i wysyłka. Stosujemy materiały przyjazne środowisku. Używamy kartonów biodegradowalnych. Jako wypełniacz stosujemy materiał pochodzenia roślinnego (Skropak). Paragony drukujemy na papierze bezfenolowym. Do zaklejania przesyłek używamy taśm z papieru kraft, które podlegają recyklingowi, z klejem na bazie kauczuku. Aplikowane przez nas etykiety są łatwo odlepne, kartony można zatem wykorzystać ponownie.
- Zero śmieci. Puszki doskonale nadają się do hodowania roślin. Wystarczy zrobić w dnie kilka dziurek do odpływu nadmiaru wody, nasypać ziemi, zasadzić nasiona i podlewać od czasu do czasu. W wyższych puszkach bardzo dobrze sprawdzają się: bazylia, mięta, rukola, rozmaryn, majeranek czy tymianek, w niższych: rzeżucha czy koperek.
PROFITY
- Przechowywanie. Puszki z rybami i owocami morza są łatwe do przechowywania. Nie wymagają lodówki ani zamrażarki. Oszczędza to energię, redukuje koszty i negatywny wpływ na środowisko naturalne. Puszki mogą być przechowywane przez długi czas, mierzony w latach. Nawet po upłynięciu zalecanego terminu spożycia, produkt jest nadal zdrowy i może być jedzony bez żadnego ryzyka.
- Bezproblemowość. Ryby i owoce morza z puszek są gotowe do konsumpcji bezpośrednio po otwarciu. Nie wymagają obróbki termicznej. Mogą być zarówno podstawą do przyrządzania nieskomplikowanych dań czy być składnikiem wykwintnych potraw.