ZESTAW 3 GRZYBKÓW MARYNOWANYCH
Każdy 900ML
1. MAŚLAKI MARYNOWANE
2. PODGRZYBKI MARYNOWANE
3. OPIEŃKI MARYNOWANE
Grzyby marynowane stanowią cenny dodatek do dań mięsnych, jak również sałatek oraz uzupełnienie menu każdego bankietu.
Maślak - nazwa tego bardzo popularnego grzyba nie wzięła się znikąd, jego maślany smak i aromat znany jest wszystkim amatorom "Leśnych Skarbów".
Przyrządzamy go również w delikatnej zalewie octowej, jednakże nieco inne proporcję cukru, soli oraz przypraw wydobywają jego delikatne, maślane atuty.
Do naszych słoików wybieramy tylko zdrowe i jędrne kapelusze, tak byście Państwo byli w pełni usatysfakcjonowani zarówno ze smaku jak i z jędrności owocnika.
Maślak znany również jako maśluk, maślarz, sośniak czy pępek bardzo obficie przyozdabia nasze lasy w drugiej połowie lata oraz jesienią. Najczęściej spotykany w nizinnych lasach iglastych na terenie całej Polski.
PRODUKT PASTERYZOWANY
Składniki: Maślaki zwyczajne, woda, ocet spirytusowy, cukier, cebula, marchew, sól, gorczyca, pieprz naturalny ziarnisty, liść laurowy.
Data przydatności do spożycia oraz nr partii: podana na wieczku
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce w temp. od +4C przez 72 godziny.
Podgrzybek - to numer jeden wśród "Leśnych Skarbów" występujących w Polsce, doskonale nadaje się w każdej postaci, ale prawdziwą głębię smaku wydobywa z niego marynata - delikatna, słodkawa z nie za dużą ilością octu oraz przyprawami dodającymi charakteru.
Podgrzybki cenione są za aromat, smak, kolor oraz jędrność. Jego popularność w Polsce docenili nawet Rosjanie którzy nazywają podgrzybka - "Polski Grib". Niemcy natomiast docenili jego kasztanowy smak i nazywają go grzybem kasztanowym ("Maronen").
Występuje bardzo obficie późnym latem oraz przez całą jesień, możemy go spotkać w całej Polsce, jednakże najładniejsze i najzdrowsze okazy pochodzą z kilku miejsc w kraju min. Borów Tucholskich, Brusów czy Puszczy Piskiej.
PRODUKT PASTERYZOWANY
Składniki: Podgrzybki brunatne 56%, woda, ocet spirytusowy, cukier, cebula, marchew, sól, gorczyca, pieprz naturalny ziarnisty, liść laurowy.
Data przydatności do spożycia oraz nr partii: podana na wieczku
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce w temp. od +4C przez 7 dni.
Opieńka - można by rzecz to kolejna "specjalność zakładu" pochodząca wyłącznie z naszego regionu - Puszczy Białowieskiej oraz Puszczy Knyszyńskiej.
Opieńka dzięki swojemu słodkawemu miodowemu posmakowi jest bardzo ceniona przez wszystkich koneserów grzybów. W połączeniu z odpowiednią nie za słodką zalewą octową wspólnie tworzy wyjątkowo smaczne i wyrafinowane połączenie.
Grzyby te cenione również we Włoszech, Niemczech, na Ukrainie i w Rosji występują późną jesienią wyłącznie w starach lasach i borach,
w okolicach starych drzew oraz powalonych pni, stąd taki ich urodzaj w Puszczy Białowieskiej.
Grzyby marynowane stanowią cenny dodatek do dań mięsnych, jak również sałatek oraz uzupełnienie menu każdego bankietu.
PRODUKT PASTERYZOWANY
Składniki: Opieńki miodowe 56%, woda, ocet spirytusowy, cukier, cebula, marchew, sól, gorczyca, pieprz naturalny ziarnisty, liść laurowy.
Data przydatności do spożycia oraz nr partii: podana na wieczku
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce w temp. od +4C przez 7 dni.