ZESTAW 3 GRZYBKÓW MARYNOWANYCH
Każdy 900ML
1. KURKI MARYNOWANE
2. OPIEŃKI MARYNOWANE
3. NADBUŻAŃSKA PIKANTNA MIESZANKA GRZYBKÓW MARYNOWANYCH
Grzyby marynowane stanowią cenny dodatek do dań mięsnych, jak również sałatek oraz uzupełnienie menu każdego bankietu.
Kurka - najładniejsze i najsmaczniejsze kurki w Europie pochodzą z Polski Północno-Wchodzniej.
Podlasie, Mazury, Wschodnie Mazowsze, to z tych miejsc skupujemy Kurki do naszych "Leśnych Skarbów".
Doskonałe w marynacie, wraz z dodatkiem cebuli, marchwi, oraz pozostałych przypraw śmiało mogą konkurować z Podgrzybkiem czy Borowikiem.
Piękne owocniki występują już od połowy czerwca, dawniej największy wysyp przypadał zawsze w okolicach Święta Wniebowzięcia - 15 Sierpnia, jednakże w ostatnich latach z reguły bywał wcześniej.
Kurka jest typowym grzybem letnim, gdy zaczyna być jej mniej w lasach to znaczy, że ustępuje miejsca późniejszym grzybom jesiennym - Borowikom czy Podgrzybkom.
PRODUKT PASTERYZOWANY
Składniki: Kurki (pieprznik jadalny), woda, ocet spirytusowy, cukier, cebula, marchew, sól, regulator kwasowości, gorczyca, pieprz naturalny ziarnisty, liść laurowy.
Data przydatności do spożycia oraz nr partii: podana na wieczku
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce w temp. od +4C przez 7 dni.
Opieńka - można by rzecz to kolejna "specjalność zakładu" pochodząca wyłącznie z naszego regionu - Puszczy Białowieskiej oraz Puszczy Knyszyńskiej.
Opieńka dzięki swojemu słodkawemu miodowemu posmakowi jest bardzo ceniona przez wszystkich koneserów grzybów. W połączeniu z odpowiednią nie za słodką zalewą octową wspólnie tworzy wyjątkowo smaczne i wyrafinowane połączenie.
Grzyby te cenione również we Włoszech, Niemczech, na Ukrainie i w Rosji występują późną jesienią wyłącznie w starach lasach i borach,
w okolicach starych drzew oraz powalonych pni, stąd taki ich urodzaj w Puszczy Białowieskiej.
Grzyby marynowane stanowią cenny dodatek do dań mięsnych, jak również sałatek oraz uzupełnienie menu każdego bankietu.
PRODUKT PASTERYZOWANY
Składniki: Opieńki miodowe 56%, woda, ocet spirytusowy, cukier, cebula, marchew, sól, gorczyca, pieprz naturalny ziarnisty, liść laurowy.
Data przydatności do spożycia oraz nr partii: podana na wieczku
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce w temp. od +4C przez 7 dni.
Klasyczne grzyby leśne - Borowik, Kurka, Maślak w połączeniu z pikantną i wyrazistą zalewą octową to doskonałe tradycyjne zestawienie znane z rejonów południowego Podlasia.
Każda miejscowość w tych rejonach ma swoją unikatową recepturą dla grzybów marynowanych, inny smak odnajdą Państwo w Mielniku, inny w Drohiczynie inny w okolicach Siemiatycz.
Nasza receptura została opracowana na bazie starego przepisu odnalezionego w pałacu w Korczewie, podobno grzybami zrobionymi w taki sposób raczył się tam sam Cyprian Kamil Norwid.
Grzyby marynowane stanowią cenny dodatek do dań mięsnych, jak również sałatek oraz uzupełnienie menu każdego bankietu.
PRODUKT PASTERYZOWANY
Składniki: Grzyby w zmiennych proporcjach: Maślaki zwyczajne, Borowiki szlachetne, Kurki (pieprznik jadalny), woda, ocet spirytusowy, cukier, cebula, marchew, papryka, sól, regulator kwasowości, gorczyca, pieprz naturalny ziarnisty, liść laurowy.
Data przydatności do spożycia oraz nr partii: podana na wieczku
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce w temp. od +4C przez 72 godziny.