Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Do postępowania dietetycznego w stanach zaburzeń gospodarki i niedoborów żelaza. Ponadto w stanach:
- niedokrwistości z niedoboru żelaza,
- zaburzonego wchłaniania żelaza,
- niedoborów żelaza m.in. w okresie ciąży, menopauzy, obfitych krwawień menstruacyjnych.
Żelazo – mikroelement niezbędny do produkcji czerwonych krwinek, składnik hemoglobin odpowiedzialny za transport tlenu w organizmie. Wpływa korzystnie na utrzymanie prawidłowych funkcji poznawczych oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia, znużenia oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Witamina C - zwiększa przyswajanie żelaza. Ponadto pomaga w produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i funkcjonowania układu odpornościowego.