Żelatyna wieprzowa w postaci proszku , siła żelowania 180 bloom , w opakowania typu doypack po 500 g .
Termin ważności wynosi 18 m-cy , prosimy przechowywać w suchym, zaciemnionym miejscu .
Żelatyna to połączenie białek oraz peptydów, które są uzyskiwane poprzez hydrolizę kolagenu. Główne aminokwasy, które w niej znajdziemy, to glicyny i proliny niezbędne do utrzymania organizmu w zdrowiu i dobrej kondycji.
Z wiekiem nasza skóra produkuje mniejszą ilość kolagenu, więc nasza cera traci jędrność i elastyczność. Spożywanie żelatyny jest skuteczniejsze niż to za pomocą kremów przeciwzmarszczkowych.
Zwolennicy spożywania żelatyny przekonują, że produkt ten pomaga w regulacji metabolizmu, normowaniu pracy gospodarki hormonalnej, pomaga zrzucać zbędne kilogramy , zapobiega osteoporozie i chorobom zwyrodnieniowym stawów.
Picie lub jedzenie codziennie produktów zawierających żelatynę zapobiega zaparciom jelit i bólom brzucha.
Ciekawostką jest , że :
potrawy z dodatkiem żelatyny hamują uczucie głodu, co zapobiega nadmiernemu objadaniu się. Nie bez powodu produkty z żelatyną poleca się osobom na diecie odchudzającej.
Żelatyna wykazuje również działanie przeciwzapalne. Sprawia, że rany goją się znacznie lepiej.
Warto wiedzieć, że :
w żelatynie znajdują się niewielkie ilości fluoru - składnika mineralnego, który istotnie wpływa na stan naszych zębów. Fluor zapobiega również próchnicy.
Żelatyna wspaniale odżywia włosy, zapobiega ich wypadaniu i łamliwości, regeneruje także i wzmacnia płytkę paznokciową. Ponadto żelatyna wykazuje właściwości wspomagające odchudzanie, wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, pobudza metabolizm, daje poczucie sytości i tym samym zmniejsza uczucie głodu
Żelatyna i jej wpływ na paznokcie i włosy
Żelatyna to produkt , który skutecznie wzmacnia paznokcie i włosy. Płytkę paznokciową czyni twardą, a włosy grubsze. Przywraca im utracony blask i chroni przed nadmiernym wypadaniem. To jednak nie wszystko. Żelatyna skutecznie zwalcza również cellulit.
Warto mieć jednak na uwadze, że gotowe produkty zawierające w swoim składzie żelatynę, mogą mieć kilka dodatkowych niewskazanych składników, takich jak syrop glukozowy, barwniki, konserwanty czy tak popularny cukier. Potrawy z dodatkiem żelatyny warto przygotowywać samodzielnie.
Żelatyna na bóle stawów
Bóle stawów są bardzo uciążliwe , nadto utrudniają codzienne funkcjonowanie. W aptekach można kupić wiele preparatów łagodzących tego rodzaju dolegliwości. Zwolennicy naturalnych terapii przekonują że zdecydowanie lepiej jest sięgnąć po żelatynę.
Entuzjaści spożywania żelatyny podpowiadają, że efekty lecznicze przynosi napój przygotowany następująco:
4 łyżeczki żelatyny należy zalać 1\4 szklanki zimnej wody i zostawić na 12 godzin , następnie żelatyna powinna napęcznieć i w takiej postaci jest gotowa do spożycia.
Powinno się ją spożywać na czczo, przed śniadaniem. By nieco poprawić smak specyfiku, można dodać do niej miód , jogurt , musli lub wymieszać z napojem
Kuracja powinna trwać co najmniej miesiąc, by przyniosła oczekiwane rezultaty. Wskazana jest u osób, które zmagają się z bólem stawów lub kręgosłupa.