Zefiry – mało kto w Polsce słyszał o istnieniu wyrobu cukierniczego o takiej nazwie. Już w czasach starożytnego Egiptu przygotowywano podobny deser na podstawie miodu. Nazwę swą natomiast otrzymał w starożytnej Grecji, gdzie za lekkość oraz miękkość nazwano go na cześć boga w mitologii greckiej Zefira, który jest uosobieniem wiatru zachodniego. Według innej wersji w XIX wieku francuscy cukiernicy zaczęli dodawać do rosyjskiej pastyły białko i w ten sposób otrzymali zupełnie inny wyrób cukierniczy.
Pomimo tego, że jest bardzo smaczny jest też bardzo korzystny dla organizmu. Dzięki dużej zawartości pektyny zefir ma korzystny wpływ na wydzielanie substancji toksycznych z organizmu. Usuwa jony metali ciężkich, zmniejsza szkodliwe skutki uboczne zażywania leków. Poza tym zawiera bardzo mało kalorii, a więc można go jeść bez obawy o swoją figurę.
Zefir PREZENTOWY BIAŁO-RÓŻOWY 300g
Wartość odżywcza w 100g/ml
Wartoś energetyczna——1350KJ/318kcal
Tłuszcz———————————–0 g
tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Węglowodany———————— 77,9 g
w tym cukry————————– 59,5 g
Białko ———————————– 1,5 g
Sól————————————– 0 g