Tapioka granulki małe - Skrobia z manioku 1 kg
Składniki: 100% tapioki, granulki małe
BEZ DODATKÓW, BEZ KONSERWANTÓW
Opakowanie typu DOYPACK
-wielokrotne zamykanie, dzięki strunie
-bezpieczne podczas transportu
-zapewnia świeżość produktu, produkty nie utleniają się
- wygodne w przechowywaniu
- długa data ważności
Tapioka to skrobia pozyskiwana z bulwy manioku. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie od dawna ceniona jest za swoje odżywcze i lekkostrawne właściwości. Charakteryzuje się neutralnym smakiem, jest bezzapachowa, dlatego doskonale nadaje się do dań słodkich i słonych. W deserach jej smak doprawiany jest miodem, dżemami, syropami, wanilią, cukrem, mlekiem.
Tapioka znalazła liczne zastosowanie w kuchni, jako zagęstnik do zup i sosów, jako składnik deserów, budyniów, puddingów, naleśników. Po ugotowaniu kulki skrobi pęcznieją i stają się przezroczyste.
PUDDING TAPIOKA Z NASIONAMI CHIA
- 1/3 szkl. tapioki
- 1/2 puszki mleka kokosowego (200 ml)
- 1/2 szkl. mleka (obojętnie jakiego)
- 1 łyżka nasion chia
Tapiokę namoczyć z mlekiem (ok. 1 godzina), później gotować dopóki perełki nie staną się przeźroczyste. Dodać w międzyczasie ulubione dodatki, np. łyżeczkę miodu, nasiona chia. Przelać do pucharka, odstawić na noc. Rano dodać dżemu, musu z mango, truskawek.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 358 kcal
Tłuszcz - 0,02 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,02 g
Węglowodany - 88,69g
w tym cukry - 3,35 g
Białko - 0,19 g
Błonnik - 0,9g
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających alergeny.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.