Kawy z Italii są jak ich różnorakie wina i lokalne specjały oraz rodzinne receptury kulinarne. Tylko małe włoskie prażalnie są interesujące dla prawdziwych smakoszy tego trunku.
Sprowadzona z Włoch oryginalna kawa zbożowa (cymelium!) 3 MORI o intensywnym aromacie i niepowtarzalnym smaku!!!
Niniejsza aukcja dotyczy paczki kawy mielonej zbożowej 3 MORI Orzo Mondo o wadze 500g, z datą ważności do 02.2024, w tekturowym pudełku.
Po otwarciu opakowania napoczętą zawartość należy przechowywać w hermetycznym pojemniku w temperaturze chłodnej (np. na półce drzwi lodówki). Ziarna zmielono uniwersalnie, na granulat odpowiedni do mok, ekspresów ciśnieniowych oraz kafetier przelewowych (do paczki dodano filtry). Kawa dobra sama z siebie, również z mlekiem, ale także jako napój chłodzący z szejkera.
Walory żywieniowe na 100g: energia 291 kcal; proteiny 13,4g; węglowodany 55,8g; tłuszcze 1,74g; błonnik 20g; sód 3,17g.
Zbożówka TRE MORI Orzo Mondo to propozycja kawy bezkofeinowej oparta na wyselekcjonowanym ziarnie wyjątkowego zboża uprawianego od wieków na wzgórzach regionu Marche. Kawę te zaliczyć można do wysublimowanej grupy handlowej tzw. cymeliów. Od ojca medycyny, Hipokratesa, uważa się, że zboże jest podstawą diety śródziemnomorskiej, bo reguluje trawienie i daje energię. Po letnich żniwach zboże poddano powolnemu wyprażaniu w niskich temperaturach, by zachować jego pierwotne walory, a następnie odpowiednio zmielono. Naturalna nieobecność kofeiny czyni z tej kawy przysmak, który kwalifikuje się jako zdrowy napój pożądany do podawania od pierwszych miesięcy życia. Produkt delikatny bez żadnych przeciwwskazań dietetycznych, zawiera witaminy z grupy B oraz pożądany wapń i fosfór. Zawiera naturalne BETAGLUTANY pomagające eliminować cholesterol.
Uniwersalna mielonka unikalnych zbóż TRE MORI Orzo Mondo to produkt spółki z Tolentino (Macerata) z regionu Włoch środkowych, Marche. Firma powstała w 1951 roku jako specjalizująca się w obrabianiu specjalnych zbóż o posmaku kawy, jakie w okolicach uprawiano od czasów antyku. Produkty TRE MORI proponowane są w kilku wariantach, niektóre z rozmaitymi dodatkami (figi, cykoria, migdały), także kawa zbożowa jako mieszanka BIO. Palarnia skrupulatnie pilnuje całego procesu składającego się na finalny wyrób począwszy od certyfikowanych nasion naturalnych (a nie genetycznie modyfikowanych) poprzez uprawy na glebach bez nawozów sztucznych, właściwą fazę żniw i odpowiednie suszenie zbóż aż po powolne prażenie oraz akuratne zmielenie ziaren. Zakład dba o witaminy i sole mineralne, które z natury mają być przechowane w produkcie aż do ekstraktu w postaci smacznego napoju. Fabryka oferuje również regionalne miody i czekoladowe batony nadziewane orzechami lub migdałami.