Cząber
Wysyłane rośliny są zgodne z ich aktualnym rozwojem fenologicznym. Oferowane przez nas mięty i inne zioła zimą są ścięte. W przypadku ich uprawy w domu zbiór będzie możliwy po ok. 2 tygodniach.
Cząber to jednoroczna roślina ogrodowa, która osiąga od 20 do nawet 60 cm wysokości. Ma cienkie, mocno rozgałęzione łodygi i wąskie, lancetowate liście. W okresie kwitnienia od lipca do października, obsypuje się drobnymi kwiatami w kolorze fioletowym. Cząber jako przyprawa ma szerokie zastosowanie. Wszystko przez jego ostry, wręcz pieprzny smak i wyrazisty korzenny aromat. Wymaga nasłonecznionych stanowisk o wilgotnym podłożu. Zimująca. Zalecamy nawożenie organiczne np. biohumusem zwracając uwagę na to by był on w 100% naturalny.
Zastosowanie
Cząber nadaje wyjątkowego aromatu z roślinami strączkowymi - grochem, fasolą, jak też z soczewicą, ale można go dodać również do zup (np. krupnik, grochówka), sosów czy gulaszu. Przyprawimy nim też ryby, przede wszystkim pstrąga, a także wieprzowinę, dziczyznę, baraninę. Zioło to dobrze komponuje się również z pomidorami oraz ziemniakami. Świetnie sprawdza się także w towarzystwie tymianku. Najlepiej dodawać go pod koniec gotowania, aby potrawa nie zgorzkniała.
Właściwości
Cząber można stosować przy biegunkach i wzdęciach oraz niedokwaśności, a także przy bólu gardła. Można go wykorzystywać przy stanach zapalnych skóry (zewnętrznie), a także łagodzić bolące miejsca od ukąszeń owadów.
Zioła sprzedawane są w okrągłych kolorowych doniczkach o średnicy 9 cm.
Zalecamy przesadzenie do większej doniczki (ok. 5L) lub wprost do gruntu.
Podczas produkcji zostały zastosowane metody biologiczne do ochrony przed chorobami i szkodnikami.
Zdjęcie poglądowe rośliny do sprzedaży. Sadzonki mogą się różnić.