Powszechnie uważa się że "ZBITEŃ" to rosyjski napój, przygotowywany na bazie gotowanego miodu, wody, przypraw korzennych i ziół (niektóre źródła podają że jest to starosłowiański napój leczniczy ;-). Swoją popularność zyskiwał podobno już od XII wieku, spożywali go zarówno biedacy jak i bogacze. Popularność zawdzięcza wyjątkowo prozdrowotnym i rozgrzewającym właściwościom. Ułatwiał przeżycie podczas siarczystych mrozów. Obecnie bardziej cenimy go za wyjątkowo mocne, naturalne właściwości lecznicze, antywirusowe, antybakteryjne, detoksykacyjne i wzmacniającym nasz wewnętrzny system odporności organizmu.
Warto w tym miejscu wspomnieć o przegotowaniu miodu. Powszechnie uważa się że miód dodany do gorącego napoju (poczynając od 40 stopni C) traci część swoich cennych właściwości. Przegotowany traci na szczęście niepożądane właściwości śluzo twórcze! Przegotowany miód pity regularnie: rozgrzewa, pozytywnie wpływa na pozbywanie się pasożytów, przeziębienia, infekcji, gryp chorób wywołanych przemarznięciem czy nawet przewlekle toczących się stanów zapalnych. Dodatkowo na infekcję dróg oddechowych, warto przed wypiciem dodać do szklanki sok z czarnego bzu, czy sok z malin, lub rokitnika, także pomocny jest sok z porzeczki. Zbiteń na miodzie jest bardzo słodki więc osobiście dodaje zwykle sok z cytryny. Mała uwaga: soków nie należy dodawać, przy infekcjach pasożytniczych.
Źródła:
NADIEŻDA SIEMIONOWA - dobrze znana w Rosji i na świecie, zajmuje się naturalnymi metodami leczenia. Od wielu lat prowadzi w Soczi Szkołę Zdrowia. Zbiteń jest jednym z elementów leczniczych, które stosują kuracjusze podczas odbywanych tam turnusów.
HILDEGARDA Św. w licznych przepisach na lecznicze napoje, wykorzystywała gotowany miód od początków działalności.
STEFANIA KORŻAWSKA i ZBIGNIEW NOWAK. Przepisy na Zbiteń i gotowany miód znalazły się również u znanych i cenionych polskich zielarzy.
https://sekrety-zdrowia.org/zbiten-napoj-przeciw-pasozytom/
https://www.odkrywamyzakryte.com/zbiten/
https://portal.abczdrowie.pl/rozgrzewajacy-zbiten-rosyjski-napoj-na-pasozyty-wideo
https://domowysmakjedzenia.pl/2018/02/17/zbiten-rosyjski-korzenny-napoj-rozgrzewajacy/
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zbite%C5%84
Zdjęcia pochodzą z powyższych portali oraz „foto.123rf.com”
„AntyVir - ZBITEŃ SOPOCKI” – skład i sposób wykonania
Woda - 1 i 1/3 Litra
Miód - 250 gram
Cynamon - 13 gram
Imbir - 16 gram
Liść laurowy - 16 gram
Goździki - 4 gramy
Kardamon - 4 gramy
Melisa - 3 gramy
Mięta - 3 gramy
„AntyVir” ZBITEŃ SOPOCKI w autorski sposób przygotowuje już od 3 lat. Z powodzeniem stosuję go w rodzinie i u znajomych. Skład powstał na podstawie kilku lat praktyki, kilku wersji, z kilku ogólno dostępnych przepisów na zbitenie: Suzdalski, Staro Rosyjski, Władymirski.
Zmodyfikowałem jednak sposób przyrządzania.
1. Wszystkie składniki (bez miodu, melisy i mięty) gotuję minimum 2 godziny z podaną ilością wody w garnku pod przykryciem.
2. Następnie dodaję melisę, mięte i gotuję jeszcze 10 min.
3. Po połowicznym wystygnięciu przecedzam przez sitko. Powstaje „wywar” bez miodu.
4. Do wywaru dodaję miód i na bardzo małym ogniu pozostawiam do zagotowania. Po osiągnięciu wrzenia gotuję 15 min. Po tym czasie przelewam wrzątek do słoiczków aż pod samo wieczko i szczelnie zamykam.
Tak zabezpieczony „ZBITEŃ SOPOCKI – AntyVir” w zimnym, ciemnym miejscu, może leżakować miesiącami nie tracąc swych leczniczych właściwości.
WAŻNE:
Informacje przedstawione w ofercie są prywatnymi opiniami i poglądami. Nie są pisane przez lekarza. Nie są one fachową opinią medyczną, ani poradą medyczną. Nie mogą zastąpić opinii i wiedzy pracownika służby zdrowia (np. lekarza). Wszelkie rady, które są na tu podane stosujesz na swoją własną odpowiedzialność.
Na zdrowie.
Adam L.
UWAGA: Przed zakupem koniecznie skontaktuj się telefonicznie (dowiesz się kiedy i jakie dawki stosować): 604626212. ODBIÓR JEDYNIE OSOBISTY w Sopocie, po wcześniejszym ustaleniu terminu. Zostało już tylko kilka słoiczków : -( Oferta dotyczy słoiczka o wadze brutto około 500 gram (waga brutto jest o około 1/3 większa od masy netto).