Zatar do Manakish 450g SHATLEH
Oryginalna nazwa : Manakish Thyme
Zatar (Za'atar) przeznaczony głównie do Manakish - popularnej pizzy libańskiej - czyli płaskiego placka z ciasta drożdżowego, w tym przypadku z warstwą zataru z oliwą. Można go oczywiście stosować również do innych potraw, dań czy sałatek.
Zatar (Za'atar) - zioło kulinarne lub rodzina ziół. To również ogólna nazwa dla różnego typu mieszanek przypraw pochodzących z Bliskiego Wschodu, takich jak oregano, bazylia, tymianek, majeranek. Zatary mogą również zawierać: sezam, sól, kolendrę, koper włoski, sumak, kminek itd. Zatar jest jednak czymś więcej niż zwykłą ziołową mieszanką. Znacznie korzystniej wpływa na organizm niż dodawanie pojedynczych ziół do potraw, Unikalne połączenie wszystkich składników to sekret długowieczności - wspomaga walkę z wirusami i bakteriami oraz skutecznie hamuje procesy starzenia się organizmu, dzięki czemu na dłużej pomaga zatrzymać młodość.
Zastosowanie : Zatar to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych arabskich przypraw, którą stosuje się głównie do wypieków i dań mięsnych, jednak z powodzeniem można używać jej również do innych domowych posiłków. Zatar jest wykorzystywany podczas przygotowywania tradycyjnych dań kuchni arabskiej, takich jak baranina, drób oraz owoce morza. Zatarem obsypuje się pieczywo i słone wypieki, z powodzeniem można dodawać go do chleba i bułek pieczonych w domu. Przyprawa świetnie komponuje się z potrawami mięsnymi, ale jest również niezwykle ceniona w kuchni wegetariańskiej, gdzie stosuje się ją do wzbogacania smaku dań warzywnych. Zatar można dodawać także do sałatek, hummusu oraz innych past.
Skład : tymianek, prażone ziarna sezamu, prażona pszenica, olej słonecznikowy, sumak, sól.
Alergeny : gluten, sezam.
Producent : Khalil Al Skafi Mills
Kraj pochodzenia : Jordania