Książki nowe - nieużywane.
Wyjątkowy zestaw dwóch książek kulinarnych opisujących dwa niesamowite regiony Polski - Warmię i Mazury. Kuchnia wyjątkowa, smaczna, a jeszcze tak mało znana. Pozycje obowiązkowe dla wszystkich pasjonatów dobrego jedzenia i pięknych rejonów północnej Polski.
Smak Mazur - Kuchnia dawnych Prus Wschodnich - Tadeusz Ostojski
Na kartach tej książki znajdą Państwo smaki dawno zapomnianych potraw. Autor wyboru przepisów - Tadeusz Ostojski, literat, tłumacz Wiecherta i Kirsta, a także wytrawny smakosz - podjął niełatwą próbę zebrania, a następnie przetłumaczenia przepisów wykorzystywanych w kuchni dawnych Prus Wschodnich. Próba niełatwa, ponieważ dawni mieszkańcy tych ziem rozproszyli się - głównie po terenach Niemiec - a wraz z nimi przepadła większość tradycji i przepisów. Jednak autor pracowicie zbierał ziarnko do ziarnka, aż uzbierała mu się miarka w postaci tej książki.
Zasmakuj w Warmii - Rzecz nie tylko o kuchni - Waldemar Mierzwa
Książka jest owocem współpracy Krzysztofa Mazurka (szefa kuchni "Hotelu Krasicki" w Lidzbarku Warmińskim) oraz Waldemara Mierzwy, właściciela Oficyny Wydawniczej "Retman", znanego na Warmii i Mazurach regionalisty. "Zasmakuj w Warmii" to bogato ilustrowana książka, zawierająca 75 autorskich przepisów Krzysztofa Mazurka, będących "smakami jego życia". Dodatkowo książka została wzbogacona esejem autorstwa Waldemara Mierzwy o dawnej i współczesnej Warmii.