ZAPRAWKA SAMBUCA/ ŚRÓDZIEMNOMORSKA ANYŻÓWKA
Szwedzi są potentatami zarówno w ilości produkowanych zaprawek smakowych jak i jakości, stosują ekstrakty naturalne oraz wyciągi, które powodują długotrwałą świeżości i trwałość przygotowanych trunków.
Sambuca Essence. Zgodnie z antyczną tradycją, wszystkie kraje basenu Morza Śródziemnego mają narodowy likier na bazie anyżu. Włochy mają Sambucę.
Jest to słodki i mocny likier, zawierający olejki eteryczne otrzymywane w procesie destylacji z parą wodną nasion anyżu gwiaździstego, rozpuszczalnych w czystym alkoholu.
PRZYGOTOWANIE:
Wstrząsnąć buteleczkę po czym połączyć z 750ml czystego alkoholu o mocy 20-40% lub według uznania, dodatkowo dodać 160g cukru. Odstawić na minimum 12h - 24h po tym czasie trunek jest gotowy do degustacji.
Buteleczka zawiera 20ml esencji. Wystarcza na przygotowanie 750ml alkoholu smakowego.