PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST
ZAPRAWA NASIENNA T75 DS/WS
WAGA: 800 g
Zawartość substancji czynnej: tiuram (związek z grupy ditiokarbaminianów) - 75% (750 g/kg).
ZAPRAWA NASIENNA T 75 DS/WS jest środkiem grzybobójczym o działaniu kontaktowym w formie proszku do zaprawiania nasion na sucho lub w formie zawiesiny wodnej, przeznaczonym do zwalczania grzybów przenoszonych przez materiał siewny oraz zasiedlających glebę (sprawców powodujących zgorzele siewek).
Środek przeznaczony do zaprawiania ziarna przeciwko śnieci cuchnącej i śnieci gładkiej pszenicy ozimej, zgorzeli siewek pszenicy ozimej, rzepaku ozimego, buraka cukrowego, buraka pastewnego i rzepaku jarego oraz zgorzeli siewek kapusty pekińskiej, kapusty białej, pietruszki, szpinaku, pomidora, ogórka, cebuli, papryki, marchwi oraz buraka ćwikłowego, cykorii liściowej, szalotki, cukinii, melona, kawonu, rzodkiewki, pora, sałaty, kalarepy, kapusty głowiastej, kapusty włoskiej głowiastej, kapusty brukselskiej, brokułu, kalafiora, jarmużu, selera, bobu, fasoli szparagowej i grochu zielonego, do zaprawiania czosnku przeciwko białej zgniliźnie i szarej pleśni oraz cebulek tulipana przeciwko fuzariorze tulipana.
STOSOWANIE ŚRODKA
A. ZAPRAWIANIE NA SUCHO
1. Pszenica ozima - Zgorzel siewek, śnieć cuchnąca, śnieć gładka. Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 200 g/100 kg nasion.
2.Rzepak ozimy - Zgorzel siewek. Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 400 g/100 kg nasion.
3. Burak cukrowy - Zgorzel siewek. Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 500 g/100 kg nasion.
4. Kapusta pekińska, kapusta biała, pietruszka, szpinak, pomidor - Zgorzel siewek. Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 4 g/1 kg nasion.
5. Ogórek, cykoria liściowa, szalotka, cukinia, melon, kawon, rzodkiewka, por, sałata, kalarepa, kapusta czerwona głowiasta, kapusta włoska głowiasta, kapusta brukselska, brokuł, kalafior, jarmuż, seler - Zgorzel siewek. Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2 g/1 kg nasion.
6. Cebula, papryka - Zgorzel siewek. Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 3 g/1kg nasion.
7. Marchew, burak ćwikłowy - Zgorzel siewek. Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5 g/1kg nasion.
8.Bób, fasola szparagowa, groch zielony - Zgorzel siewek. Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 2 g/1 kg nasion.
9.Burak pastewny - Zgorzel siewek. Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 500 g/100 kg nasion.
10.Rzepak jary - Zgorzel siewek. Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 400 g/100 kg nasion.
B. ZAPRAWIANIE NA MOKRO.
1. Pszenica ozima - Zgorzel siewek, śnieć cuchnąca, śnieć gładka. Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 200 g/100 kg nasion. Zalecana ilość wody: 800 ml/100 kg nasion.
2. Burak cukrowy - Zgorzel siewek. Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 500 g/100 kg nasion. Zalecana ilość wody: 5000 ml/100 kg nasion.
3.Czosnek - Biała zgnilizna, szara pleśń
- Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 400 g/100 kg ząbków czosnku.
- Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 200g – 400 g/100 kg ząbków czosnku.
- Zalecana ilość wody: 100 l/100 kg ząbków czosnku.
- Cebule czosnku moczyć w zawiesinie 10 minut.
4.Tulipan- Fuzarioza. Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 300 g/100 kg cebul. Zalecana ilość wody: 100 l/100 kg cebul. Cebulę tulipana moczyć w zawiesinie 15 minut.
5.Burak pastewny - Zgorzel siewek. Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 500 g/100 kg nasion. Zalecana ilość wody: 5000 ml/100 kg nasion.
6.Rzepak jary - Zgorzel siewek. Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 400 g/100 kg nasion. Zalecana ilość wody: 2000 ml/100 kg nasion.
TECHNIKA ZAPRAWIANIA I SPORZĄDZANIE ZAWIESINY DO ZAPRAWIANIA
A. Zaprawianie na sucho.
Zabieg wykonać w zaprawiarkach porcjowych napędzanych mechanicznie lub ręcznie, względnie w zaprawiarce Granogard. Do zaprawiarki porcjowej wsypać odważoną ilość nasion, następnie odważoną ilość zaprawy. Zaprawiać przez 5 - 10 minut do uzyskania jednolitego zabarwienia nasion (prędkość obrotów zaprawiarki około 30 obrotów na minutę).
B. Zaprawianie na mokro.
Zawiesinę sporządzić w osobnym naczyniu. Naczynie napełnić najpierw zalecaną ilością wody, następnie dodać odpowiednią ilość Zaprawy Nasiennej T 75 DS/WS nie mieszając, aż do opadnięcia środka na dno. Dopiero wówczas zawiesinę dobrze wymieszać i wlać do zbiornika zaprawiarki włączając automatyczne mieszadło. Zaprawianie przeprowadzić w zaprawiarkach mechanicznych typu: AZET, AZET-SUPER, GRANOGARD, GUSTAFSON, ZAP - 4,8, NIKLAS lub porcjowych typu REDŁO AL 50 - zgodnie z instrukcją obsługi danej zaprawiarki.