O zaparzaczu do kawy typu French Press CHAMBORD
Odkryj sztukę idealnego parzenia z zaparzaczem do kawy typu French Press CHAMBORD. Metoda parzenia French Press jest jedną z ulubionych wśród miłośników kawy, którzy cenią ją za prostotę i czystość smaku. A CHAMBORD jest oryginalnym i najlepszym zaparzaczem typu French Press.
Ikona Bodum, CHAMBORD jest równoznaczny z marką Bodum. Oryginalny design datuje się na okres przedwojenny, kiedy to Włoch Attilo Calimani opracował tę metodę parzenia. Założyciel Bodum, Jørgen Bodum, rozpoczął prace nad swoją wersją French Pressa w latach 70., ale dopiero przejęcie w 1991 Melior-Martin - firmy produkującej French Pressy w kształcie kopuły - doprowadziło do stworzenia klasycznego CHAMBORD, którego wszyscy znamy i kochamy.
Wyjątkowy CHAMBORD posiada ponadczasowy design i jest stworzony z kunsztem, którego oczekują jego miłośnicy na całym świecie. Dzięki przyjaznej środowisku metodzie parzenia, French Press utożsamia przekonanie Bodum dotyczące „tworzenia smaku, a nie odpadów”.
Główne cechy i korzyści
- Ikoniczny zaparzacz French Press wydobywa głębię smaku i aromatu z Twojej kawy
- Karafka wykonana jest z niebrudzącego się, odpornego na temperaturę szkła borokrzemianowego, które nie odkształci się ani nie wpłynie na smak Twojej kawy
- Obramowanie i pokrywa wykonane są z wytrzymałej stali nierdzewnej poddanej wielokrotnemu procesowi chromowania. Dzięki temu powierzchnia stali jest wytrzymała i błyszcząca oraz jest odporna na długotrwałe użytkowanie
- Czarny uchwyt wykonany jest z polipropylenu z matowym wykończeniem, dzięki czemu zapewnia wygodne trzymanie podczas nalewania oraz klasyczną jakość designu
- Tłok ze stali nierdzewnej chroni zmielone ziarna przed rozsypaniem podczas nalewania kawy
- Bardziej przyjazny środowisku niż wiele innych metod parzenia - nie wymaga papierowych filtrów plastikowych kapsułek
- Łatwy w użyciu i czyszczeniu
Użycie i pielęgnacja
System French Press jest najlepszą metodą przygotowania bogatej, pełnej aromatu kawy.
- Umieść CHAMBORD na płaskiej powierzchni, przytrzymaj uchwyt i opuść tłok na samo dno karafki.
- Dodaj jedną pełną łyżeczkę lub jedną miarkę Bodum grubo zmielonej kawy na każdą filiżankę wody.
- Wlej gorącą wodę do karafki (około 92-96ºC), pozostawiając co najmniej 2,5 cm wolnego miejsca u góry, a następnie mieszamy plastikową lub drewnianą łyżką.
- Umieść tłok na górze i przekręć pokrywkę, aby wylewka pozostała zamknięta dla utrzymania temperatury naparu.
- Pozostaw na cztery minuty do zaparzania, po czym powoli opuść tłok. Odkręć pokrywkę, aby otworzyć wylewkę i ciesz się przepyszną kawą.
- Przed pierwszym użyciem umyj w ciepłej wodzie z mydłem i dokładnie wytrzyj.
*Nasze urządzenia do parzenia kawy i herbaty są zgodne z Europejską tabelą rozmiarów: 1 filiżanka = około 4oz. (0,12 l)