AeroPress zaparzacz do kawy z filtrami (Zestaw z pokrowcem)
AeroPress jest niesamowicie uniwersalnym gadżetem, który spełni oczekiwania zarówno początkujących, jak i zaawansowanych wielbicieli kawy. Produkt łączy w sobie zalety French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, dzięki czemu przygotowanie aromatycznej kawy jest niebywale proste i szybkie.
Zawartość zestawu:
- Aeropress
- 350 filtrów papierowych
- mieszadło
- miarka,
- lejek
- pokrowiec
Ta wersja poza standardowym wyposażeniem zawiera praktyczny pokrowiec ułatwiający transport kompletu.
- Wersja: z pokrowcem
- Pojemność: 250 ml
- Kolor napisu: czerwony (nowy model)
- Producent: Aeropress Inc
Świetny pomysł na prezent dla każdego miłośnika kawy!
Ponadto, urządzenie pozwala na nieograniczone odkrywanie walorów smakowych kawy poprzez eksperymentowanie z czasem parzenia, temperaturą wody, czy grubością mielenia ziaren. Przy użyciu tej metody otrzymujemy jednorazowo do 250ml kawy, a cały proces zajmuje tylko kilka minut. AeroPress nie ma sobie równych w kwestii rozmiaru i wagi, więc przygotowanie naparu staje się możliwe w każdych warunkach. Dodatkowym atutem jest to, że sprzęt wykonany jest z wytrzymałego oraz łatwego w utrzymaniu tworzywa.
Obecnie AeroPress uznawany jest za jedną z najciekawszych alternatywnych metod przygotowywania kawy. Na całym świecie organizowane są mistrzostwa, które zwieńczone są zawodami World AeroPress Championshi.
Za pomocą AeroPressa będziecie w stanie w łatwy sposób przygotować najlepszą kawę lub espresso jakie kiedykolwiek piliście.
- Wyjmij tłok z cylindra oraz odkręć sitko.
- Umieść filtr w sitku i przykręć sitko do cylindra.
- Postaw cylinder na solidnym kubku.
- Umieść dwie miarki AeroPress dość drobno (podobnie jak przy dripie) zmielonej kawy w cylindrze.
- Do cylindra, do poziomu oznaczonego cyfrą „2” wlej gorącą wodę. Zalecamy używanie wody w temperaturze 80˚C dla kaw ciemno palonych oraz 85˚C dla kaw jasno palonych.
- Mieszaj wodę z kawą za pomocą mieszadła przez około 10 sekund.
- Nawilż gumową uszczelkę i włóż tłok do cylindra. Delikatnie naciskaj tłok przez około 20 – 30 sekund, do momentu aż osiądzie na zmielonych ziarnach kawy. Delikatny nacisk ułatwia zaparzanie AeroPressem.
- Podwójne espresso gotowe. Aby uzyskać Americano, wypełnij kubek gorącą wodą. Jeśli chcesz przygotować latte, wypełnij kubek gorącym mlekiem.
Czyszczenie i przechowywanie:
- Odkręć i odłącz sitko. Dociśnij tłok aby usunąć pozostałości po kawie do kosza (lub użyj jako kompost albo nawóz).
- Wypłucz i/lub oczyść gumową uszczelkę z pozostałości po kawie za pomocą szczoteczki. Cylinder został już oczyszczony za pomocą uszczelki i nie wymaga dalszego czyszczenia.
- Zawsze usuwaj pozostałości po kawie zaraz po użyciu AeroPressu. W czasie przechowywania urządzenia tłok powinien być całkowicie wsunięty do cylindra lub z niego wyjęty. Dzięki temu uszczelka pozostanie szczelna przez długi czas