Autor: Eugeniusz R.Grela (red.), Jacek Skomiał (red.)
Wydawca: Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN
Rok wydania: 2015
Wydanie: II uzupełnione
Stron: 95
Format: 165 x 235 mm
Oprawa: miękka
ISBN: 978-83-933604-5-1
Ze wstępu
Od czasu ostatniego wydania „Norm żywienia świń". w 1993 roku, zaszło wiele istotnych zmian w hodowli świń i produkcji wieprzowiny w naszym kraju. W pogłowiu zwierząt hodowlanych nastąpił znaczący postep w potencjale wzrostowym. umieśnieniu tuszy oraz plenności i płodności loch. W trosce o zdrowie konsumenta z żywienia świń wycofano mączki zwierzęce i antybiotykowe stymulatory wzrostu.Wprowadzono nowe regulacje prawne dotyczace dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska. Badania naukowe dostarczyły nowych informacji o strawności, wchłanianiu, metabolizmie i odkładaniu składników pokarmowych w ciele zwierząt oraz o systemach wartościowania pasz.Wszystko to stworzyło podstawy do bardziej precyzyjnego normowania składników pokarmowych w żywieniu zwierząt.Celem niniejszego opracowania jest dostarczenie hodowcom, producentom i doradcorn żywieniowym ulepszonych danych w zakresie ustalania zapotrzebowania pokarmowego współczesnych świń i sposobu jego pokrycia w zmienionych warunkach produkcji, bez większego zagrożenia dla dobrostanu zwierząt i środowiska.
Główne zmiany polegają na:
- określeniu zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na podstawie tzw. modelu zwierzęcia, który pozwala na lepsze dostosowanie żywienia do potencjału wzrostowego świń.
- określeniu zapotrzebowania na białko na podstawie wzorca aminokwasów egzogennych standaryzowanych strawnych do końca jelita cienkiego,
- dokładniejszym obliczaniu zawartości energii w paszy.
- ograniczeniu ilości fosforu i azotu wydalanych w odchodach oraz
- racjonalnym wykorzystaniu dodatków paszowych.
Spis treści
Wstęp
I. TYP ZWIERZĄT
- Potencjał wzrostowy
- Apetyt
II. ENERGIA
- Potrzeby energetyczne
- Potrzeby bytowe
- Potrzeby produkcyjne
- Tłuszcz
- Skrobia i Iaktoza
III. BIAŁKO I AMINOKWASY
- Szacowanie zapotrzebowania świń na aminokwasy strawne w jelicie cienkim
- Zapotrzebowanie bytowe
- Zapotrzebowanie produkcyjne
IV. WŁÓKNO POKARMOWE V. WITAMINY VI. SKŁADNIKI NIEORGANICZNE (MINERALNE, POPIÓŁ SUROWY) VII. DODATKI PASZOWE
- Antybiotyki paszowe
- Probiotyki
- Prebiotyki
- Enzymy paszowe
- Przeciwutleniacze
- Kwasy organiczne
- Detoksykanty
- Zioła
- Inne specyficzne dodatki w żywieniu świń
VIII. SUBSTANCJE ANTYODŻYWCZE (ANFs) IX. WODA X. ZALECENIA ŻYWIENIOWE
- Knurki i knury stadne
- Loszki i lochy
- Prosięta i warchlaki
- Tuczniki
XI. TABELE SKŁADU CHEMICZNEGO I WARTOŚCI POKARMOWEJ PASZ XII. PIŚMIENNICTWO Spis tabel