ZAKWASKI DO WYBORU - NA FIOLKI- 1 szt
Do wyboru:
- STARTER DO JOGURTU ACIDOLAKT
- STARTER DO JOGURTU BIFIVIT
- STARTER DO JOGURTU FIT & SLIM
- STARTER DO JOGURTU IMU
- STARTER DO KEFIRU VIVO
- STARTER DO JOGURTU ENTERO
- STARTER DO JOGURTU VIVO
- STARTER DO JOGURTU SIMBILAKT Z LAKTULOZĄ
- STARTER DO JOGURTU PROBIO
Proszę o podanie wybranych zakwasków w wiadomości od kupującego, lub e-mailem.
Producent: Vivo
ACIDOLAKT:
Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Bifidobacterium lactis
Kultury bakterii zawarte w fiolkach Acidolakt Vivo umożliwiają przygotowanie jogurtu probiotycznego (inaczej mówiąc mleka acidofilnego), o dużym stężeniu kwasu mlekowego. Jedna fiolka służy do ukwaszenia od 1 do 3 litrów mleka.
Zakwaska Acidolakt ukwasza jogurt probiotyczny bogaty w szczepy z rodziny lactobacillus acidophilus, które dobrze aklimatyzuje się w jelitach. Jogurt uzyskany dzięki działaniu tych kultur znany jest również jako mleko acidofilne. Ze względu na swoje właściwości szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia przyjmowania leków. Zawarte w produkcie bakterie mają zdolność przeciwdziałania niekorzystnym bakteriom gnilnym oraz patogennym poprzez tworzenie dla nich niesprzyjającego środowiska. Mleko acidofilne może być stosowane wraz z lekami oraz produktami spożywczymi.
Od wielu lat Acidolakt (mleko acidofilne) jest wykorzystywany jako pożywienie dla dzieci już od 1 roku życia. Domowo uzyskany jogurt np. z Zakwaski Acidolakt zawiera świeżą florę bakteryjną o wysokiej aktywności. Dodatkowym atutem takiego jogurtu jest brak jakichkolwiek zbędnych substancji takich jak: mleko w proszku, zagęstniki, barwniki, cukier.
BIFIVIT:
Skład:
Bifidobacterium lactis, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactococcus lactis ssp. Cremoris, Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp. lactis var. diacetylactis
Działanie:
Zakwaska Bifivit do domowego przygotowania jogurtu zawiera połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii lactis (kultur obecnych w mleku kobiety karmiącej) i bakterii kwasu propionowego. Bifivit to sprawdzony przez lata produkt, który przez wiele osób jest używany jako pierwszy z fermentowanych produktów spożywczych dla dzieci od 6 miesiąca życia i dorosłych w każdym wieku. Połączenie bakterii pałeczek kwasu mlekowego, bifidobakterii i bakterii kwasu propionowego zapewnia delikatny, mało kwaśny smak, który uwielbiają dzieci. Od Bifivitu warto rozpocząć wprowadzanie produktów z ukwaszonego mleka w diecie dziecka.
Jogurt uzyskany z Zakwaski Bifivit ze względu na bogactwo zawartych w nim kultur bakterii mogą z powodzeniem spożywać również osoby dorosłe. Przyjazne człowiekowi bakterie wchodzące w skład Bifivitu aktywnie rozmnażają się w mleku, zapewniając jogurt z żywą florą bakteryjną. Jogurt uzyskany z Zakwaski Bifivit zawiera nie tylko wysokie stężenie kultur bakterii ale również ich metabolity, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (są to polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.).
W skład Bifivitu wchodzą m. in. bifidobakterie, które spełniają następujące funkcje:
zawierają florę bakteryjną, w tym bifidobacterie lactis, obecne w mleku kobiety karmiącej
wykazują wysoką aktywność antagonistyczną wobec bakterii gnilnych i patogennych;
przez wytwarzanie organicznych kwasów tłuszczowych uczestniczą w utylizacji substratów pokarmowych i aktywacji przyściennego trawienia w przewodzie pokarmowym;
syntetyzują aminokwasy i białka, witaminę K, kwas pantotenowy, witaminy z grupy B : B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B3 - kwas nikotynowy, Bc - kwas foliowy , B6 - pirydoksyna;
sprzyjają wzmocnieniu procesów wchłaniania jonów wapnia, żelaza czy witaminy D
FIT&SLIM:
Skład:
liofilizowane szczepy bakterii Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus gasseri
Działanie:
Starter do przygotowania domowego jogurtu zawiera żywą mikroflorę kultur bakterii, a jej wyróżniającym się składnikiem jest szczep Lactobacillus gasseri, który zyskał rozpoznawalność jako tzw. "probiotyk fitness". Jogurt uzyskany przy pomocy startera Fit&Slim to doskonała propozycja dla osób dbających oraz chcących zadbać o prawidłową sylwetkę.
Dzięki właściwym proporcjom żywych kultur bakterii uzyskany jogurt stanowi doskonały posiłek wolny od wszelkich dodanych cukrów (zawiera tylko naturalnie występujące cukry) oraz innych zbędnych dodatków np. mleka w proszku. Jogurt zawiera naturalnie w nim występujące i dobrze przyswajalne składniki odżywcze. Warto pamiętać, że dokładna wartość odżywcza jogurtu uzyskanego domowo zależy od mleka, którego użyjemy do jego przygotowania. Polecamy mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc, które zapewni lepszą przyswajalność witamin od mleka odtłuszczonego, przy niewielkim wzroście ilości kalorii.
JOGURT IMU:
Skład:
Bifidobacterium Lactis - Bl-04™, Bifidobacterium longum, Lactobacillus paracasei Lpc-37, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus acidophilus NCFM, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus
Działanie:
Zakwaska Imu-Jogurt to starter do domowego przygotowania jogurtu zawierający probiotyczne szczepy kultur bakterii m.in. przebadane klinicznie Bifidobacterium Lactis Bl-04™ oraz Lactobacillus acidophilus NCFM. Ze względu na swoje właściwości szczepy te są częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia zażywania leków. Domowy jogurt uzyskany z Zakwaski cechuje się maksymalną świeżością. Warto wprowadzić go do diety codziennej zarówno dzieci (od 6 miesiąca życia), młodzieży jak i dorosłych.
Dzięki właściwym proporcjom żywych kultur bakterii uzyskany jogurt stanowi doskonały posiłek wolny od wszelkich dodanych cukrów (zawiera tylko naturalnie występujące cukry) oraz innych zbędnych dodatków np. mleka w proszku. Jogurt zawiera naturalnie w nim występujące i dobrze przyswajalne składniki odżywcze. Warto pamiętać, że dokładna wartość odżywcza jogurtu uzyskanego domowo zależy od mleka, którego użyjemy do jego przygotowania. Polecamy mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc, które zapewni lepszą przyswajalność witamin od mleka odtłuszczonego, przy niewielkim wzroście ilości kalorii.
KEFIR VIVO:
Skład:
liofilizowane żywe kultury bakterii, mikroflora ziaren kefiru i drożdży kefirowych: Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactococcus lactis ssp. lactis
Działanie:
Kefir to jeden z najstarszych fermentowanych napojów mlecznych, który zyskał uznanie na całym świecie, ze względu na swój wyjątkowy, orzeźwiający smak lekko fermentowanego mleka. W państwach wschodu i na Bałkach stał się elementem tradycji i codziennej diety. Kefir wywodzi się najprawdopodobniej z Kaukazu, a jego powstanie było prawdopodobnie dziełem przypadku. Starożytni hodowcy kóz przechowywali mleko w skórzanych workach. W wyniku przypadkowej fermentacji odkryto i doceniono smak ukwaszonego mleka.
Tradycyjny kefir powstawał na bazie mikroflory ziaren kefiru, na którą składają się działające symbiotycznie bakterie paciorkowców mlekowych, pałeczek kwasu mlekowego, drożdży i często bifidobakterii. Właśnie taki skład zawiera Zakwaska do KEFIRu VIVO, dzięki której w domowych warunkach możemy uzyskać kefir o wspaniałym smaku, bogaty w żywą florę kultur bakterii składającą się na mikroflorę ziaren kefiru.
Kefir otrzymany z Zakwaski może stanowić świetny element zbilansowanej i zróżnicowanej diety. Spożywany np. z otrębami sprawia, że głód znika na długi czas. Dzięki domowemu przygotowaniu otrzymujemy kefir wyłącznie z naturalnie występującymi cukrami. Domowy kefir ma wspaniały, orzeźwiający smak. Najlepszy wychodzi z mleka dwuprocentowego.
Domowo ukwaszony kefir może być elementem codziennej diety osób w każdym wieku. Zawarte w kefirze kultury bakterii tworzą niekorzystne środowisko dla patogennych bakterii i grzybów.
ENTERO:
Skład:
Enterococcus faecium, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Lactococcus lactis ssp . lactis, Lactococcus lactis ssp . lactis var. diacetylactis, Streptococcus thermophilus
Działanie:
Wyróżniającą, charakterystyczną cechą jogurtu uzyskanego z Zakwaski Streptosan jest zawartość bakterii Enterocooccus faecium, która jest charakterystyczna dla normalnej biocenozy jelitowej długo żyjących stulatków w Abchazji. Szczep ten jest jednym z głównych składników mikroflory kaukaskich ukwaszonych produktów mlecznych - jogurtów maconi i serów suluguni.
Zawarte w produkcie bakterie mają zdolność przeciwdziałania niekorzystnym bakteriom gnilnym oraz patogennym poprzez tworzenie niesprzyjającego środowiska dla drożdżaków Candida i gronkowców. Ze względu na dobór kultur bakterii jogurt uzyskany z Zakwaski Streptosan jest szczególnie polecany dla osób starszych, seniorów, osób dorosłych, zarówno zdrowych jak i po przebytych infekcjach. Uzyskany z Zakwaski jogurt może stanowić element zbilansowanej diety i warto na stałe włączyć go do naszego menu. Jogurt uzyskany w domu zawiera maksymalnie świeżą mikroflorę kultur bakterii i jest wolny od wszelkich zbędnych dodatków takich jak mleko w proszku, zagęstniki, barwniki, cukier itp. Przygotowany według instrukcji zawiera wyłącznie naturalnie występujące cukry.
JOGURT VIVO:
Skład:
Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis
Działanie:
Zakwaska do JOGURTu VIVO to starter do przygotowania w warunkach domowych ukwaszonego jogurtu. Zakwaska do Jogurtu Vivo zawiera ukwaszające mleko paciorkowce, bakterie kwasu mlekowego trzech gatunków, pałeczkę bułgarską i acidofilną. Bakterie te rozwijając się wspólnie wywarzają wysokie stężenie kwasu mlekowego, który niekorzystnie wpływa na bakterie i grzyby patogenne. Domowy jogurt warto wprowadzić do diety codziennej zarówno dzieci jak i dorosłych.
Zalety spożywania jogurtu:
Jogurt dobrze gasi pragnienie i głód, przywraca siłę i energię. Ze względu na zawartość żywych kultur bakterii warto wprowadzić go do diety w każdym wieku (może być elementem diety dzieci od 1 roku życia). Dzięki aktywności kultur bakterii domowy jogurt zawiera również ich metabolity, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.). Nie do przecenienia jest wysokie stężenie kwasu mlekowego i kultur ze szczepów lactobacillus acidophilus. Ze względu na swoje właściwości szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych stosowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia przyjmowania leków. Jogurt domowy świetnie sprawdza się jako pożywne śniadanie, ale i jako lekka kolacja. Doskonale smakuje bez dodatków, oferując delikatny smak lekko ukwaszonego mleka, ale warto też podawać go z owocami, otrębami, pestkami dyni, słonecznika czy orzechami. W przypadku gdy zależy nam na dostarczeniu flory bakteryjnej w niezmienionej postaci, warto spożyć go bez dodatków.
SIMBILAKT Z LAKTULOZĄ:
Skład:
Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactococcus lactis ssp. Cremoris, Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp. lactis var. Diacetylactis, laktuloza.
Działanie:
Zakwaska Simbilakt Vivo z laktulozą to bogactwo żywych kultur bakterii, w tym laktobakterii, bifidobakterii i bakerii kwasu propionowego, których namnażanie w jogurcie wzmocniono dzięki dodatkowi laktulozy (dwucukru stosowanego m.in. przy zaparciach). Działające symbiotycznie kultury bakterii niekorzystnie wpływają na patogenne bakterie i grzyby. Jogurt przygotowany z Zakwaski Simbilakt z laktulozą zgodnie z instrukcją nie zawiera zagęstników, mleka w proszku, barwników, cukru (zawiera tylko naturalnie występujące cukry). Jest doskonałą propozycją dla młodzieży, osób dorosłych i seniorów.
Laktuloza to dwucukier, który przyjmowany w większych tzw. terapeutycznych dawkach ma zastosowanie przy problemach z zaparciami. Laktuloza, w przeciwieństwie do laktozy nie jest wchłaniana w jelicie człowieka. Zwiększa to ciśnienie osmotyczne w jelitach i powoduje przejście wody do światła jelita, zwiększając objętość stolca, co powoduje działanie przeczyszczające. Ponadto, laktuloza docierając w niezmienionej postaci do światła jelita grubego jest przechwytywana i metabolizowana przez bakterie. Produkty bakteryjnej przemiany laktulozy powodują przesunięcie pH w okrężnicy w stronę kwaśną, hamują wzrost i namnażanie się patogennych drobnoustrojów. Zawarta w produkcie laktuloza, ze względu na jej małą ilość, nie ma działania przeczyszczającego. Dodatek laktulozy zawarty w jogurcie pomaga w namnożeniu się kultur bakterii.
PROBIO:
Składniki:
Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactococcus lactis ssp. Cremoris, Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp. lactis var. diacetylactis
Zakwaska Simbilakt posiada największą liczbę kultur bakterii ze wszystkich oferowanych Zakwasek. Starter został opracowany z myślą o wzmocnieniu symbiotycznego działania kultur. Specjalnie dobrane proporcje laktobakterii, bifidobakterii i bakterii kwasu propionowego, podobnie jak zwiększona ilość kultur w starterze, wyróżnia Simbilakt. Uzyskany jogurt zawiera duże stężenie aktywnych kultur bakterii. Zawarta w produkcie flora niekorzystnie wpływa na patogenne bakterie i grzyby, wytwarzając duże stężenie kwasu mlekowego i naturalnych substancji antagonizujących patogeny.
Jogurt przygotowany z Zakwaski Simbilakt zgodnie z instrukcją na opakowaniu nie zawiera zagęstników, mleka w proszku, barwników, cukru (przygotowany w domu zawiera tylko naturalnie występujące cukry). Domowy jogurt wolny jest więc od wszelkich zbędnych dodatków, gwarantując naturalność produktów. Dzięki użyciu Zakwaski otrzymujemy smaczny i maksymalnie świeży ukwaszony produkt mleczny.
Simbilakt można wprowadzić do diety codziennej osób w każdym wieku (w tym dla dzieci od +1 roku życia), jak i również w celu dostarczenia żywej flory bakteryjnej np. w związku z leczeniem czy przebytą antybiotykoterapią.