Zakwaska do twarogu Vivo – domowy twaróg z żywymi kulturami bakterii - 2sztuki
Twaróg to niezbędny produkt dietetyczny, wzbogacający dietę kobiet w ciąży i karmiących, dzieci od 6 miesiąca oraz osób uprawiających sport jak i seniorów. Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością pełnowartościowego białka i minerałów, niezbędnych zarówno w trakcie wzrostu (dzieci, ciąża), jak i w postaci codziennej diety, czy jako uzupełnienie niedoborów (sport, seniorzy). Dzięki wysokiej zawartości pełnowartościowego białka mleka i minerałów (szczególnie wapnia i fosforu) twaróg sprzyja wzrostowi i rozwojowi szkieletu, mięśni oraz innych tkanek. Właśnie dlatego jest zalecanym źródłem białka i minerałów dla kobiet w ciąży i karmiących matek, które mają zwiększone zapotrzebowanie na te składniki.
Bakteryjny zakwas do sera składa się z kombinacji homofermentacyjnych (Lactococcus lactis ssp. Lactis, Lactococcus lactis ssp.. Cremoris) , heterofermentujących (Lactococcus lactis ssp. lactis biovar. diacetylactis). Unikalna mieszanina żywych kultur bakterii ma dużą aktywność do wytwarzania kwasu i tworzy duże ilości diacetylu i acetoiny, dwutlenku węgla, lotnych kwasów tłuszczowych. Produkt końcowy uzyskany przy pomocy tego zakwasu ma wyraźny smak i zapach fermentowanego mleka.
Zakwaskę do twarogu Vivo można stosować uzupełniająco u:kobiet w ciąży i karmiących
- osób uprawiających sport, lub mających zwiększony wysiłek fizyczny
- osób w każdym wieku, w codziennej diecie
- dzieci od 6 miesiąca życia
- dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat
- seniorów
- osób po kontuzji, złamaniach
Jak przygotować domowy twaróg z zakwaską Vivo?
2 litry mleka należy podgrzać w łaźni wodnej do temperatury 37-40 C.
Buteleczkę zawierającą sproszkowaną zakwaskę TWARÓG wypełnić do połowy wodą lub mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić zakrętkę i wstrząsać aż do rozpuszczenia się proszku.
Wlać zawartość buteleczki do podgrzanego mleka, dokładnie wymieszać i pozostawić w spokoju (nie mieszać) na 8-10 godzin w ciepłym miejscu, owinąć naczynie kocem, ręcznikiem itp.
Kiedy utworzy się skrzep (mleko zgęstnieje) naczynie z ukwaszonym mlekiem umieścić w garnku z wodą (łaźnia wodna). Wodę w garnku należy doprowadzić prawie do wrzenia i natychmiast zdjąć garnek z płyty grzejnej. Temperatura w naczyniu z ukwaszonym mlekiem powinna wynosić 65-70 st. C ( można to sprawdzić termometrem).
Po zdjęciu z płyty grzejnej pozostawić w spokoju na 30 – 40 minut, aby nastąpiło oddzielenie się serwatki.
Następnie mieszaninę warto ochłodzić (np. wkładając garnek z mlekiem do garnka z zimną wodą) i przelać na gazę lub do woreczka i podwiesić, aby nastąpiło odsączenie skrzepu od serwatki.
Składniki zakwaski do twarogu Vivo:
maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Lactococcus lactis subsp. Lactis, Lactococcus lactis subsp. Cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis.