Zakwaska do jogurtu żywe kultury bakterii 1g VIVO
UWAGA! Najlepiej spożyć przed 01.11.2023
Zakwaska do JOGURTU VIVO – to żywe kultury bakterii do przygotowania w domu naturalnego jogurtu probiotycznego. Domowy JOGURT charakteryzuje się najwyższą świeżością i znakomitym smakiem oraz co najważniejsze, kulturami bakterii o wysokiej aktywności. Domowy JOGURT przygotowany wg instrukcji nie zawiera żadnych zbędnych dodatków takich jak: MLEKO w proszku, cukier, zagęstniki, barwniki czy wzmacniacze smaku. Przygotowując go w domu mamy gwarancję naturalności produktu. Do jego zrobienia wystarczy stalowy garnek lub słoik. Najlepszy wychodzi na MLEKU 3,2% lub pełnotłustym.
Fiolki po 0,5 g.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1-3l MLEKA pasteryzowanego zagotuj i ostudź do temp. +37 do +43 st. C. Do MLEKA dodaj zawartość fiolki i dokładnie wymieszaj. Naczynie z mlekiem dokładnie przykryj, okryj kocem i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8-10 godzin. Po tymczasie naczynie wstaw do lodówki i odczekaj kilka godzin - JOGURT dodatkowo zgęstnieje. Spożyj go do 7 dni. Uzyskanym jogurtem możesz zaszczepić MLEKO jeszcze 2-3 razy używając 4 dużych łyżek jogurtu na 2 litry MLEKA.
SKŁADNIKI
Maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna - 242 kJ / 58 kcal
- Tłuszcz - 2 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,4 g
- Węglowodany - 5,9 g
- w tym cukry - 5,6 g
- Białko - 4 g
- Sól - 0,13 g
ZALECANE WARUNKIPRZECHOWYWANIA
Przechowywać od +2 do +8 stopni C.