Zakwaska do Jogurt typ Grecki VIVO – domowy jogurt z kulturami bakterii
Zakwaska do jogurtu typu greckiego zawiera żywe kultury bakterii, które służą do przygotowania domowego, naturalnego, gęstego jogurtu. Domowy jogurt charakteryzuje się najwyższą świeżością i znakomitym smakiem oraz co najważniejsze, kulturami bakterii o wysokiej aktywności.
Jogurt z zakwaską Vivo przygotowany wg instrukcji nie zawiera żadnych zbędnych dodatków: mleka w proszku, cukru, zagęstników, barwników i wzmacniaczy smaku. Przygotowując jogurt domu mamy gwarancję naturalności produktu. Do jego zrobienia wystarczy stalowy garnek lub słoik. Najlepszy wychodzi na mleku 3,2% lub pełnotłustym.
Lactobacillusy i Bifidobacterie – pożyteczne bakterie w organizmie człowieka
Częste infekcje bakteryjne górnych dróg oddechowych, nosa, gardła, czy zatok wynikają z osłabionej odporności dorosłych i dzieci. Przyczyną takiego stanu jest min. osłabienie flory bakteryjnej w jelitach, która jest ważnym czynnikiem przy utrzymaniu prawidłowej odporności. Osoby, które często są przeziębione wykazują brak pożytecznych bakterii w jelitach (dysbakterioza w jelitach).
Jak użyć zakwaski do jogurtu greckiego?
Zagotować mleko do 80°C, ostudzić do temperatury +40 do +43°C. Przy użyciu jogurtownicy można rozszerzyć temp. od +36°C. Mleko UHT nie trzeba gotować, wystarczy podgrzać do 40-43°C.
Zakwasek nie dodawać do mleka o temperaturze wyższej niż 45°C!
Do mleka dodać zawartość fiolki i dokładnie wymieszać. Naczynie z mlekiem dokładnie przykryć, okryć kocem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 8-10 godzin.
Po tym czasie naczynie wstawić do lodówki i odczekać kilka godzin - jogurt dodatkowo zgęstnieje. Spożyć go w ciągu 5 dni.
Uzyskanym jogurtem można zaszczepić mleko jeszcze 2-3 razy.
mleko: krowie, kozie, owcze itp. Od 1 do 3 litrów, w zależności od potrzeb. Najlepiej 3,2% tłuszczu, pasteryzowane lub mikrofiltrowane. Mleko UHT nie jest polecane ale można je stosować. W przypadku mleka tzw. prosto od krowy, należy je bezwzględnie zagotować.
bakterie: zakup specjalnego starteru do jogurtu
naczynie, jogurtownica, termos: naczynie szklane z pokrywką, garnek, słoik, naczynie gliniane, termos (nie aluminiowy) jogurtownica (jej zaletą jest to, że sama pilnuje odpowiedniej temperatury). Nie używamy naczyń aluminiowych!
termometr: przydaje się do mierzenia temperatury mleka,
koc, ręcznik, kaloryfer - do utrzymania temperatury 37-43°C.
Składniki zakwaski do jogurtu typu greckiego Vivo:
maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis
Ilość żywych kultur bakterii w 1 g produktu - nie mniej niż 1x109 CFU
Wartość odżywcza w 100 g
Wartość energetyczna - 242 kJ / 58 kcal
Tłuszcz - 2,0 g
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,4 g
Węglowodany - 5,9 g
– w tym cukry - 5,6 g
Białko - 4,0 g
Sól - 0,13 g
Informacje dodatkowe
Przechowywać od +2 do +8°C Może zawierać śladowe ilości laktozy.